Un deţinut român, în greva foamei de 50 de zile, a murit în Italia

Un cetăţean român aflat în detenţie în oraşul Lecce, din sudul Italiei, a murit luni, după ce a stat în greva foamei 50 de zile, a anunţat poliţia, citată de agenţia ANSA în pagina electronică.
Romania TV
14 mai 2012, 12:02
Un deţinut român, în greva foamei de 50 de zile, a murit în Italia

Bărbatul în vârstă de 39 de ani, din Bucureşti, ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pentru diferite infracţiuni, deşi el a susţinut tot timpul că este nevinovat.

Anchetatorii italieni au demarat o investigaţie pentru a stabili cauzele decesului românului la spitalul Vito Fazzi din Lecce.

Conform paginii online a agenţiei Adnkronos, românul intrase în greva foamei în închisoare, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei şi a drepturilor sale. El a refuzat să renunţe la acest demers, deşi condiţia lui se înrăutăţise, necesitând transferul la spital.

Misiunile diplomatice ale României în Italia nu fuseseră informate despre cazul lui Cristian Virgil P.

Românul Cristian Virgil P., în vârstă de 38 de ani, fusese condamnat pentru daune la adresa patrimoniului, dar susţinuse de la început că era nevinovat. În urmă cu 50 de zile, românul iniţiase greva foamei şi nu a mai dorit să se atingă de mâncare până nu i se va face dreptate.

Procuratura din Lecce a iniţiat o anchetă în legătură cu cazul românului care a decedat din cauza grevei foamei, iar medicii legişti urmează să spună care a fost cauza exactă a decesului.

Procurorul Carmen Ruggiero, care se ocupă de acest caz, a dispus confiscarea documentaţiei privind îngrijirile medicale primite de român în penitenciar şi la spital.

„În urmă cu câteva zile, scosese acul perfuziei care îi fusese administrată pentru a fi cât de cât alimentat”, afirmă un oficial medical din Lecce, Sandro Rima.

„Mâncarea o refuza categoric, cerea să vorbească cu procurorii. Spunea mereu ca trebuie să fie eliberat”, precizează Rima.

Cazul a declanşat polemici în Italia, unde sistemul judiciar este criticat frecvent pentru erorile comise şi unde sistemul penitenciar are deficienţe importante.

Un alt român, Claudiu Crulic, a decedat în ianuarie 2008, după ce a făcut greva foamei într-un penitenciar din Polonia.

MAE: Ambasada nu a fost notificată de autorităţile italiene despre deţinutul decedat

Misiunile diplomatice ale României în Italia nu au fost notificate de către autorităţile italiene asupra arestării şi transferului în spital al românului în greva foamei decedat la Lecce, iar ministrul Marga a dat instrucţiuni să fie cerute explicaţii ministerelor de Externe şi Justiţiei de la Roma.

Potrivit unei precizări transmise luni de Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX, „misiunile diplomatice ale României în Italia nu au fost notificate, conform uzanţelor, de către autorităţile italiene asupra arestării şi ulterior transferului în spitalul penitenciarului a cetăţeanului român”.

De asemenea, decesul a fost notificat de către spitalul penitenciarului din Lecce la data de 14 mai, unde cetăţeanul român se afla internat de la data de 10 mai, menţionează MAE.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a dat instrucţiuni Ambasadei României în Italia să ceară explicaţii ministrului de Externe şi ministrului Justiţiei din Italia, se arată în precizarea MAE român.

Reprezentanţele diplomatice şi consulare ale României din Italia au transmis deja solicitări către autorităţile competente italiene pentru obţinerea de date suplimentare.

Potrivit MAE, misiunile diplomatice ale României deţin informaţii despre cetăţeni români supuşi unor măsuri privative de libertate în măsura în care aceştia nu se opun unei asemenea notificări de către autorităţile locale sau naţionale, iar, până la ora actuală, nu a fost identificată vreo solicitare scrisă pe care cetăţeanul român să o fi transmis Ambasadei sau oficiilor consulare din Italia.

Verificările sunt în curs de desfăşurare

De asemenea, ministrul Andrei Marga a declarat, luni, la Bruxelles, la finalul reuniunii CAE, că regretă „foarte mult” acest eveniment.

”Sunt nevoit să mă refer şi la un fapt petrecut foarte recent şi care a venit abia azi pe scenă: în Italia a decedat un cetăţean român. Sigur, datoria noastră este să vedem ce se întâmplă cu cetăţenii noştri şi sperăm să se întâmple numai lucruri bune. Regretăm foarte mult acest eveniment. Din punct de vedere instituţional, trebuie să spunem că, până la această oră, datele arată că autorităţile italiene nu au semnalat undeva: vreun consulat, ambasada sau vreun factor de decizie din România cu privire la arestarea lui. Vom urmări întreaga situaţie şi vom oferi toate informaţiile de rigoare de îndată ce le primim. Suntem în legătură cu cei de acolo şi am sesizat şi autorităţile italiene pentru a vedea ce s-a întâmplat”, a afirmat ministrul Marga.

Autorităţile din Lecce susţin că deţinutul român decedat beneficiase de întreaga asistenţă necesară

Autorităţile medicale şi penitenciare italiene susţin că deţinutul român mort după greva foamei a primit asistenţă corespunzătoare, dar refuza hrana şi perfuziile, scrie ziarul La Repubblica, în ediţia online.

„În urmă cu câteva zile, scosese acul perfuziei care îi fusese administrată pentru a fi cât de cât alimentat”, afirmă un oficial medical din Lecce, Sandro Rima.

„Mâncarea o refuza categoric, cerea să vorbească cu procurorii. Spunea mereu ca trebuie să fie eliberat”, precizează Rima.

„A fost asistat zilnic de un medic, de un psiholog şi de un psihiatru. Am încercat să îl oprim, dar inutil. Ultima dată şi-a scos singur acul. Voia să continue protestul până la capăt”, susţine Rima.

„Ne spunea în continuu: sunt nevinovat”, precizează oficialul italian.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Vești teribile de la meteorologi. Totul se schimbă brusc
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Statul va plăti câte 5.000 LEI de persoană. Guvernul a pregătit deja banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Femeie din Belarus condamnată la şase ani de închisoare pentru finanţarea unui grup de voluntari în Ucraina
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!