Fosila dinozaurului din specia Aurornis xui a fost descoperită anul trecut, întâmplător, în depozitul unui muzeu în cadrul Parcului Geologic din Yizhou, China, la mult timp după ce a fost extrasă dintr-un sit fosilier din provincia Liaoning. Acest specimen de dinozaur cu pene reprezintă cel mai vechi reprezentant al grupului Avialae, grup ce include păsările dar şi cele mai apropiate rude ale acestora, desprinse din grupul dinozaurilor nonaviari, scrie Agerpres.
Acelaşi studiu confirmă şi faptul că poate cea mai celebră fosilă de protopasăre descoperită până în prezent, Archaeopteryx, este de asemenea un membru al grupului Avialae.
„După părerea mea este o pasăre”, susţine autorul studiului, Pascal Godefroit, paleontolog la Institutul regal de Ştiinţe ale Naturii din Bruxelles (Belgia). Chiar şi aşa, a adăugat el, „diferenţele dintre păsări şi dinozaurii nonaviari sunt foarte mici”.
Aurornis xui era o specie de dinozaur cu corpul acoperit de pene care trăia în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani, în Jurassicul Mijlociu. Acest dinozaur-pasăre biped măsura aproximativ 0,5 metri de la vârful ciocului până la vârful cozii. Ciocul era dotat cu dinţi mici şi ascuţiţi şi animalul avea nişte membre superioare lungi.
Acest dinozaur probabil că nu putea zbura, dar se folosea probabil de aripi pentru a plana de la un copac la altul. Penele acestei fosile nu sunt bine păstrate, în schimb osatura bazinului precum şi alte caracteristici sugerează că este vorba de o rudă apropiată a păsărilor moderne.
Aurornis îi ia locul astfel lui Archaeopteryx, care putea să zboare, de pe podiumul de cel mai vechi reprezentant al grupului Avialae.