Un dispozitiv implantabil şi biodegradabil, creat de cercetătorii americani, contribuie la regenerarea nervilor

Oamenii de ştiinţă americani au creat un dispozitiv implantabil şi biodegradabil care a furnizat în cadrul unui experiment realizat pe şoareci impulsuri electrice regulate nervilor periferici afectaţi, contribuind la regenerarea nervilor de la nivelul membrelor şi ajutând aceste animale să îşi recupereze mult mai repede funcţiile nervoase şi puterea musculară, informează Xinhua joi.
Alina Costache
12 oct. 2018, 16:20
Un dispozitiv implantabil şi biodegradabil, creat de cercetătorii americani, contribuie la regenerarea nervilor

Noul dispozitiv, de mărimea unei mici monede, se împachetează în jurul unui nerv avariat şi îi furnizează impulsuri electrice timp de câteva zile, înainte de a se dizolva singur – fără efecte nocive – în organism. Dispozitivul este alimentat wireless de un transmiţător aflat în afara corpului pacientului şi care acţionează ca un fel de încărcător pentru telefonul mobil.

Cercetători de la Washington University School of Medicine şi de la Northwestern University din Statele Unite au studiat un grup de şoareci cu nervul sciatic avariat. Acest nerv transmite semnale de-a lungul picioarelor şi controlează tendoanele şi muşchii aflaţi la nivelul membrelor inferioare.

Ei au folosit noul dispozitiv pentru a furniza o oră pe zi de stimulare electrică şoarecilor incluşi în acest experiment, între trei şi şase zile. Şoarecii din grupul de control nu au primit niciun fel de stimulare electrică. Apoi, toţi şoarecii au fost monitorizaţi în perioada de convalescenţă timp de 10 săptămâni.

Şoarecii care au primit stimulări electrice au beneficiat de mai multe efecte benefice în comparaţie cu cei din grupul de control, recuperându-şi mai repede masa şi puterea musculară. În plus, cu cât numărul de zile de stimulare electrică a fost mai mare, cu atât ei şi-au recuperat mai repede abilităţile fizice.

Variind compoziţia şi grosimea materialului ce compune noul dispozitiv, oamenii de ştiinţă pot să controleze cu precizie numărul de zile în care acesta va rezista în organism înainte de a se dezintegra. Autorii studiului lucrează în prezent la obţinerea unei noi versiuni, care să fie capabilă să furnizeze impulsuri electrice timp de câteva săptămâni înainte de a se dizolva în organismul pacientului.

Spre deosebire de neuronii din creier şi coloana vertebrală, nervii periferici care se află în mâini, picioare şi trunchi se pot regenera după o accidentare. Stimularea electrică declanşează sinteza unor proteine de creştere, stimulând capacităţile naturale de regenerare ale celulelor nervoase şi ajutându-le să crească mai repede.

Studiul a fost publicat în ediţia din această săptămână a revistei Nature Medicine.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Ingredientul banal care desfundă țevile. Se folosește în toate gospodăriile
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul. Se aude zăngănit de cătușe: Ar face pușcărie imediat
Playtech.ro
Judeţul din România cu cele mai vechi maşini. Situaţia este deplorabilă, am ajuns groapa de gunoi a Europei
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
De ce plătesc românii printre cele mai mari taxe pe salarii, deși sunt cei mai săraci din UE și ce e de făcut: „Timpul s-a scurs demult”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Boxul fără mănuși și imperiul crimei. Cel mai așteptat serial, la Disney+
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Un pasager agresiv a încercat să intre în cabina piloților
Cancan.ro
BREAKING | Procurorii DIICOT, percheziții la reședința Ioanei Băsescu. Este vizată și ea într-un dosar controversat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cea mai iubită actriță ne-a părăsit. O țară întreagă e în lacrimi. Sora sa a anunțat tragica veste:,,Îmi va lipsi întotdeauna!"
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Un tânăr de 22 de ani a murit în sânul familiei, la un grătar. Victima încerca să instaleze un bec improvizat și s-a electrocutat
substantial.ro
Procurorii DIICOT descind în zeci de locații din România și Monaco într-un caz de fraudă imobiliară de 195 milioane de euro
MediaFlux
IARNĂ în ROMÂNIA în FEBRUARIE! Avertismentul ANM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarii care primesc 1000 de lei la pensie. Cine sunt norocoșii