Un distrugător american a evitat la limită o coliziune cu unul chinez

Distrugătorul american USS Decatur, nevoit să-şi schimbe direcţia, pentru a evita o coliziune cu distrugătorul chinez Luyang, în cursul unei ”operaţiuni pentru libertatea navigaţiei” în Marea Chinei de Sud.
Iulian Tudor
02 oct. 2018, 12:45
Un distrugător american a evitat la limită o coliziune cu unul chinez

O navă de război chineză s-a apropiat ”în mod periculos” de un distrugător american, în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, obligându-l să-şi modifice direcţia, a anunţat un reprezentant al Marinei americane (US Navy), relatează AFP.

 Distrugătorul lansator de rachete USS Decatur efectua duminică ceea ce armata americană numeşte o ”operaţiune pentru libertatea navigaţiei”, trecând la o distanţă de 12 mile marine (22,2 kilometri) de recifurile Gaven şi Johnson, în arhipelagul Spratleys. Această distanţă este în general recunoscută constituind limita apelor teritoriale ale unei mase terestre.

Insulele Spratleys sunt revendicate de Beijing, care a construit aici infrastructuri militare, dar şi de către Filipine şi Vietnam.

Beijingul consideră drept teritoriul său naţional aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, în pofida unui arbitraj internaţional din 2016 care nu i-a dat dreptate. Diverse părţi ale zonei sunt revendicate, de asemenea, de Malaysia, Brunei şi Taiwan.

În cursul operaţiunii, distrugătorul chinez Luyang s-a apropiat de USS Decatur în mod ”agresiv”, ”periculos şi neprofesionist”, a declarat comandantul Nate Christensen, un purtător de cuvânt al Flotei americane la Oceanul Pacific (US Pacific Fleet).

Citeşte şi Vietnamul cere Chinei să îşi retragă echipamentul militar din Marea Chinei de Sud

Vasul chinez s-a apropiat la cel puţin 45 de yarzi (41 metri)” de distrugătorul Marinei americane şi l-a îndemnat ”să părăsească zona”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Bastimentul american a fost nevoit ”să manevreze, pentru a evita o coliziune”.

Într-un comunicat, Ministerul chinez al Apărării a declarat că vasul său a transmis vaporului american, intrat ”fără autorizaţie” în zonă, ”un avertisment” şi i-a cerut să plece.

Acest comportament ”ameninţă grav suveranitatea şi securitatea Chinei, avariază grav relaţiile între China, Statele Unite şi armatele lor şi aduce o gravă atingere păcii şi stabilităţii regionale”.

Acest incident are loc într-un context al unor relaţii foarte tensionate între Washington şi Beijing, care se scufundă  într-un conflict comercial ce se poartă prin lovituri de taxe mavale punitive impuse unor mărfuri în valoare de miliarde de dolari.

Secretarul amrican al Apărării Jim Mattis şi-a anulat luni o vizită prevăzută în China în cursul lui octombrie, în vederea unor discuţii pe tema securităţii cu omologul său chinez Wei Fenghe.

După ce generalul chinez nu şi-a făcut loc în program pentru această vizită, Departamentul american al Apărării a decis să anuleze vizita, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Spynews
Ciclonul Boris a făcut ravagii în România! Două persoane au murit în Galați și alți zeci de oameni au nevoie de ajutor. Imagini îngrozitoare | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Trucul secret al florăriilor pentru crizanteme. Ce soluție specială trebuie să folosești, de fapt, ca să înflorească spectaculos
Capital.ro
Intră banii pe carduri. Ajutor de 1.200 de lei pentru români. Cine va beneficia
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
S-a aflat acum! Motivul pentru care unii pensionari au primit pensii mai mici decât ar fi trebuit
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Ce nu ai voie să faci în China dacă ești însărcinată. Nicio femeie nu se abate de la aceste reguli
Spynews
Mădălina de la Insula Iubirii, declarații exclusive și tranșante despre despărțirea de Dani! Îl acuză că minte atunci când vorbește despre ea
Evz.ro
Nicolae Ceaușescu a stabilit un record mondial imposibil de bătut, dar a trișat. De unde a „importat” metoda
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Se SCHIMBĂ buletinele. Statul român dă termen 15 zile. Lege valabilă pentru absolut toți
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Postul Nașterii Domnului începe pe 14 noiembrie
MediaFlux
URGIE în ROMÂNIA! Mai mulți MORȚI din cauza CICLONULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...