În septembrie 2018, Curtea de Apel Constanţa a decis, în primă instanţă, restituirea la parchet a dosarului în care Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată. Procurorii DNA Constanţa au contestat decizia la ÎCCJ, instanţă care azi a respins acţiunea promovată de către procurorii DNA. Decizia este definitivă.
La data de 3 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, şi alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracţiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna APIA în valoare de 1.392.964 de lei. În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul unui proces penal, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanţa un denunţ prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) şi două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016.
Concret, în cuprinsul sesizării, inculpatul Petrescu Teodosie a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terţe societăţi şi persoane, a unor suprafeţe de teren deţinute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locaţii). În susţinerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declaraţii şi a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susţinut vinovăţia persoanelor respective.