Ideea aparține unui licean din Sfântu Gheorghe, Cosmin, care nu este la prima inițiativă de acest gen.
‘Este același tricolor pe care l-am desfășurat anul trecut, pe 24 ianuarie la Sfântu Gheorghe, când am sărbătorit Unirea Principatelor Române (…) Propunerea a venit din partea mea și a fost acceptată de organizatorii manifestărilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României’, a declarat acesta, pentru AGERPRES.
Drapelul a fost confecționat la Chișinău și a fost folosit la mai multe sărbători și acțiuni unioniste organizate în România și Republica Moldova.
Potrivit programului, manifestările dedicate Zilei Naționale a României vor începe joi, la ora 12 cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, unde vor fi aduse moaștele Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor, și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aparținând bisericii Jandarmeriei Brașov.
Participanții la ‘marșul Unirii’ vor porni la ora 13 de la catedrală și vor străbate centrul municipiului până în Piața ‘Mihai Viteazul’, unde vor avea loc manifestările oficiale. În program sunt cuprinse un spectacol folcloric și un moment artistic susținut de ansamblul ‘Voievozii Munților’ din localitatea Vâlcele și ansamblul ‘Oltul’ din localitatea Hăghig, precum și un ceremonial militar și religios cu participarea Garnizoanei Militare din Sfântu Gheorghe, urmate de Hora unirii, un cocktail oferit cu ocazia Zilei Naționale a României de instituția Prefectului județului Covasna și tradiționalul bal ce va avea loc la un restaurant din municipiu.
Centrul de Cultură Arcuș va organiza joi, un concert de gală cu ocazia Zilei Naționale a României, la care intrarea publicului este gratuită. Acesta va avea loc de la ora 17, în sala de de concerte a Casei Bastion din Sfântu Gheorghe și va fi susținut de violoncelistul Anton Niculescu și pianista Ana-Maria Negrea.
În municipiul Târgu Secuiesc, manifestările vor începe joi, la ora 12,30 cu un ceremonial militar și religios la ‘Troița Eroilor Neamului’ din incinta Bisericii ‘Pogorârea Duhului Sfânt”, la ora 13,15 va avea loc un marș până la Casa de Cultură din Piața Gabor Aron, unde se va desfășura un program artistic, iar în jurul orei 15 va începe cea de-a doua ediție a Festivalului interetnic de dans și port popular, organizat de către Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc în Sala Sporturilor din localitate. Sărbătoarea se va încheia cu jocuri de artificii și balul Unirii.
Manifestări dedicate Zilei Naționale a României au avut loc săptămâna aceasta și în alte localități din județ, printre care Covasna, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani și Brețcu.