Un elev de 15 ani al liceului ”Gheorge Șincai” din Capitală a fost ridicat de polițiști pentru că vindea droguri. Statutul său de olimpic la matematică a fost acoperit de eticheta ”traficant”. Colegii lui susțin că toți profesorii știau despre capcana în care căzuse acesta, însă nu au intervenit, relatează Observator.
Un dialog purtat de reporter cu un alt discipol de la ”Șincai” scoate în evidență un lucru aproape incredibil: profesorii nu au încercat să îl ajute pe elevul traficant, pentru că ”s-au gândit doar la reputația liceului”.
Elev: A intrat el în clasă, am auzit că râdea foarte dubios, doamna l-a trimis la cabinet, l-a trimis și cu o colegă. El avea țigara în mână.
Reporter: Era drogat?
Elev: Nu știu, după o perioadă nu mai puteai să îți dai seama. Era foarte obosit tot timpul. Mergea la baie non-stop. Nici profesorii nu au încercat să îl ajute, nimeni nu s-a gândit la copilul ăsta, s-au gândit doar la reputația liceului, care acum e distrusă. (…) Toți profesorii știau. Spuneau ce caută în liceul ăsta. Nu își dădeau interesul deloc, îl făceau să se simtă prost, adică îi vorbeau ca și cum nu avea ce să caute aici, și era doar o problemă. Erau foarte pasivi-agresivi cu el. A, ai venit și tu la ora? Cel mai trist era faptul că anul trecut era olimpic, era foarte bun, era un copil de nota 10, și e foarte inteligent, dacă îi dai orice calcule, poate să le facă. A luat 10 perfect la matematică la examen.
O prietenă a elevului povestește cum a încercat, fără succes, să-l convingă pe acesta să renunțe. ”Eu eram foarte bună prietenă cu el, i-am tot zis că nu e ok ce face, am tot încercat să îl scot din chestia asta. I-am zis: ‘Te rog, lasă-te, nu îți face bine’. După ce m-am certat cu el, s-au întâmplat niște chestii și mama i-a zis părinților lui, au vorbit cu ei. Da, teoretic da (ar fi trebuit să știe că se droghează – n.r.), ar trebui să știe de anul trecut, cred că au fost și chemați la director”, a povestit ea.
Elevul nu a ascultat de sfaturile prietenei și, în cele din urmă, a fost prins de polițiștii antidrog cu medicamente pentru epilepsie, care se eliberează doar cu reţetă specială. Oamenii legii l-au ridicat, iar apoi judecătorii au decis, ca măsura preventivă, arestul la domiciliu.
Potrivit sursei citate, liceul a anunțat și inspectoratul școlar despre acest caz abia la două zile după ce elevul a fost prins.
Secretarul de stat Sorin Ion, din Ministerul Educației, îi avertizează pe profesori că astfel de cazuri trebuie tratate cu toată seriozitatea. „Fac un apel și către elevi de data aceasta, să își informeze și profesorii diriginți, directorul unității de învățământ, pentru că e o problemă care îi afectează pe toți”, a spus secretarul de stat.
Președintele asociației de părinți a liceului, Daniela Doljean, consideră că nu elevul este principalul vinovat pentru cele întâmplate. ”Cel mai puțin vinovat cu siguranță este copilul, cei mai mari vinovați sunt cu siguranță părinții care îl vedeau acasă, până la Minister sau Guvernul României care nu ia niciun fel de măsură preventivă ca să ferească copiii de aceste substanțe”, a declarat ea.
Elevii arată cu degetul în special spre cei de la catedră, în special atunci când este vorba despre elevi cărora le lipsește ajutorul în mediul domestic. „Rolul profesorului, până la urmă, dincolo de a învăța și de a transmite valori, este și acela de a semnala lucrurile sau comportamentele care ies din tipar. Să punem problema și elevilor din medii vulnerabile, elevii care nu au acasă o familie care să îi sprijine și școala este singura metodă prin care ei pot fi ajutați”, este de părere președintele Consiliului Elevilor, Bianca Ivan.
La propunerea PSD, referendumul local programat la București în 24 noiembrie va include și întrebarea ”Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”.