Un apel la 112 a semnalat că două elicoptere survolau în zona Ostrov. Unul dintre elicoptere s-a prăbuşit.
„Un apel 112 a sesizat faptul că în zona Ostrov, din sudul judeţului Tulcea, două elicoptere survolau zona. Unul s-a prăbuşit şi se pare că a luat foc. La bord erau cinci persoane. În drum sunt patru ambulanţe şi un echipaj SMURD„, a declarat directorul de la ambulanţă, Dumitru Vâlcu.
Cinci persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit şi a luat foc. Informaţia a fost confirmată de primarul comunei Ostrov.
„Am văzut 2 elicoptere care zburau unul mai sus şi unul mai jos, am auzit zgomot la motor. Veneau dinspre Insula Mare a Brăilei. Au fost 5 persoane, toţi s-au terminat. La o înălţime de cam 50 de metri a picat brusc, drept în jos„, a declarat Nicolae Onea, primarul comunei Ostrov, Tulcea.
„Sunt civili şi se pare că mergeau cu aparatura la un schimb de experienţă în Turcia. E izolată zona, a venit şi poliţia şi salvarea, sunt toţi acolo şi a venit şi domnul prefect„, a mai declarat primarul.
Cele două elicoptere sunt din Republica Moldova şi survolau România. Cel de-al doilea aparat a aterizat de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în elicopterul prăbuşit.
Primul echipaj de salvare, sosit la faţa locului, a găsit cele cinci persoane carbonizate.
Marius Iacob, prim-adjunct al procurorului general al României, împreună cu o echipă de la Parchetul General, se îndreaptă spre locul accidentului cu un elicopter, pentru a stabili cu exactitate din ce cauză s-a întâmplat acest accident şi pentru a desfăşura o anchetă.
De asemenea, MAI a anunţat că ofiţeri specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliţiei Române se deplasează, în regim de urgenţă, cu un elicopter al MAI, în județul Tulcea – localitatea Ostrov, pentru a acorda sprijin de specialitate în cercetarea la fața locului în cazul accidentului aviatic produs în urmă cu puțin timp în zonă. Specialiştii IGPR-ului însoţesc procurorii criminalişti ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care coordonează cercetarea la faţa locului.
În prezent, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea asigură primele măsuri la faţa locului. Totodată, la locul unde s-a produs accidentul, se află şi jandarmi şi pompieri din IJJ, şi lucrători ai ISU Tulcea.
Cele două elicoptere, care zburau în echipă şi decolaseră de la Chişinău cu destinaţia Turcia, primiseră autorizaţii de survol pentru România.
PRIMELE IPOTEZE
Primele ipoteze în cazul prăbuşirii elicopterului sunt eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, variantele de lucru ale criminaliştilor la faţa locului pornesc de la două ipoteze: fie o defecţiune tehnică, fie o eroare de pilotaj.
Criminaliştii vor lua în calcul şi eventuale probleme cauzate de condiţiile meteorologice. Potrivit site-ului vremea.ro, în judeţul Tulcea se înregistra o temperatură de aproximativ 20 de grade, cerul fiind parţial noros.
Din primele informaţii, pilotul aparatului căzut ar fi ucrainean, iar pasagerii moldoveni.
Elicopterul prăbuşit joi în judeţul Tulcea este o aeronavă tip K-26, de producţie rusească, un aparat „destul de vechi” care, în prezent, este folosit în special în lucrările agricole, a declarat directorul general al ROMATSA, Bogdan Donciu.
„Cele două aparate zburau în spaţiul aerian necontrolat, unul dintre ele a căzut în localitatea tulceană. Sunt informaţii care nu sunt puse cap la cap în momentul de faţă”, a declarat şeful Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)
Donciu, care nu a putut da detalii despre condiţiile meteorologice din zonă în momentul în care aparatul s-a prăbuşit, a evitat să se pronunţe asupra posibilelor cauze ale evenimentului.
Conform unor specificaţii tehnice ale aparatului disponibile pe internet, un astfel de elicopter poate transporta până la nouă pasageri.