Într-un articol ştiinţific, Sibkov afirmă că pentru a contracara eventuale agresiuni din partea Vestului, Moscova nu ar trebui să intre într-o competiţie a rachetelor nucleare cu Washingtonul. Preşedintele Academiei de Probleme de Geopolitică este de părere că un eventual „răspuns asimetric” ar avantaja Rusia mai degrabă, pentru că este capabilă să producă arme nucleare cu un randament mai mare de 100 de megatone.
Dacă „zonele cu condiții geofizice periculoase din Statele Unite, cum ar fi supervulcanul Yellowstone sau San Andreas Fault” sunt vizate de aceste focoase”, un astfel de atac ar putea distruge SUA, ca ţară, precum și întreaga elită transnațională”, a mai spus expertul.
Producția a circa 40 sau 50 de astfel de mega-focuri pentru ICBM-uri sau torpile cu rază lungă de acțiune ar însemna că cel puțin câțiva dintre acestea își vor atine ținta, indiferent de modul evoluează un conflict nuclear între SUA și Rusia, a mai spus expertul, potrivit rt.com.
Citeşte şi Donald Trump vrea să se întâlnească din nou cu Putin
Un astfel de scenariu ar produce un război nuclear pe scară largă, catastrofal şi de neoprit, afirmă expertul. El a mai spus că posesia unor astfel de arme de către Rusia este ceea ce va determina Washingtonul să se aşeze la masa convorbirilor cu Moscova și să renunțe la politica sa de sancțiuni față de Rusia.
În anii recenţi, Moscova și Washingtonul s-au acuzat reciproc în mod sistematic că au încălcat acordul INF din 1988. În timp ce SUA a susținut că Rusia a dezvoltat rachete interzise de tratat, Moscova susţine că sistemele americane anti-rachete desfășurate în Europa de Est pot fi de fapt utilizate pentru a lansa rachete de croazieră cu rază intermediară.