Cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară a ajuns să stârnească interesul specialiștilor în criminalistică de la nivel mondial.
Maria Macsim Nicoară a fost găsită în stare gravă, după un ”accident”, în noaptea de 9 spre 10 mai 2020. Era căzută la baza scărilor din locuința din Aroneanu. A doua zi dimineață, Codrin Nicoară, soțul mezzosopranei, şi-a chemat de urgenţă mama, medic, să vină să o vadă. Mama lui a fost cea care a sunat la 112. Mezzosoprana a fost dusă în stare gravă la spital și operată la cap.
„Pacienta de 52 de ani avea un traumatism cranio-cerebral, fiind în comă, cu scor de comă Glasgow 5, cu hematom temporal stâng. Ea a fost preluată de echipajul SMURD, care a intubat-o și a transportat-o la Secția de Neurochirurgie, în sala de operație. Rudele au declarat că pacienta a căzut pe scară seara și s-a lovit la cap”, spuneau reprezentanții SMURD Iași.
După ce a stat o bună perioadă în comă, Maria Macsim Nicoară şi-a revenit parţial, dar nu suficient cât să reuşească să comunice cu cei din jur și să dea detalii despre cele întâmplate în acea noapte.
Procurorii au declanșat o anchetă, pentru a vedea dacă a fost vorba sau nu despre un accident. Au fost audiați mai mulți martori, rude ale artistei, însă, pentru că Maria Macsim Nicoară nu a putut vorbi, cercetările au bătut pasul pe loc.
La scurt timp după moartea artistei, în data de 23 decembrie 2021, anchetatorii au închis dosarul cu verdictul „cădere pe scări”.
Citeşte şi: Luptă pe averea rămasă după moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară
Cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară a stârnit interesul criminaliștilor, mulți arătându-se interesați de cele întâmplate, dar și de evoluția lucrurilor privind procesul penal în desfășurare.
Echipa care studiază în particular cazul mezzosopranei este formată din av.dr. Artin Sarchizian – master în științe penale, director executiv al Societății Române pentru Drepturile Omului, doctor Marius Chipurici – expert judiciar, lector universitar la catedra de Medicină legală și bioetică a Universității de Medicină și Farmacie din Oradea, master în Biofizică, master în Științe penale și criminalistică, expertul FBI Nick Barreiro – chief forensic analyst, Principle Frensics și Mihaela Brooks – analist de investigații criminale în Toronto, certificare în Medicină și Drept, geographic profile etc.
„Cazul ei, cunoscut ca o «cădere pe scări din cauza alcoolului», trebuie schimbat în caz de violență domestică. Soțul a încercat, prin «scară», să scape de acuzațiile de violență. Și în privința alcoolului consumat de victimă s-au luat în considerare doar declarațiile soțului (care nici măcar nu a fost de față acasă la socri), nu și cele ale martorilor audiați, exact ca la «căderea pe scări». Astfel, concluziile dosarului sunt concluziile date de soțul victimei. Numai că, ce să vezi?!, suplimentul de expertiză medico-legală realizat la cererea familiei arată că valoarea alcoolemiei la momentul internării este irelevantă, pentru că dezinfecția la locul recoltării probei s-a făcut cu alcool. Deci, acuzațiile soțului că totul s-a datorat faptului că soția a băut prea mult nu stau în picioare.
Mai mult, chiar el însuși recunoaște că a băut în acea zi 3-4 beri de 500 ml, în condițiile în care mama sa spune că băiatul ei nu consumă alcool, având o boală care nu-i permite acest lucru (dar are grijă soacra să spună că nora bea). Și acea boală, spun cercetătorii, îl face violent din cauza creșterii bilirubinei. În declarația ei, sora artistei a spus că ea i s-a plâns adeseori că a avut multe greutăți în familie din cauza consumului de alcool al soțului. Mai mult, odată cu apariția amantei în viața lui, a devenit și mai violent, amenințând-o că-i «va zdrobi creierii» dacă se ia de ea”, spune Mihaela Brooks – analist de investigații criminale şi profilerul care a lucrat cu FBI în cazul mai multor crime în SUA, citată de bzi.ro.
Codrin Nicoară a declarat că soția sa a vorbit imediat după „accident”, i-a spus că îi este greață iar el a ajutat-o să meargă până la pat. Însă, știința medicală a arătat că fractura de aripă iliacă (bazin) și cea de la cervicală (odontoidă) nu i-ar fi permis femeii să meargă. Mai mult, cele craniene ar fi dus destul de repede la comă și nu mai putea cu siguranță să vorbească până spre dimineață.
„Prin mai multe simulări și experimente judiciare, pe baza logicii și legilor fizicii și bio-mecanicii, se poate constata că este exclusă o cădere pe scări, în urma căreia să se fi produs urmele de pe pereți și să ajungă pe covorul de la 70 cm distanță de scări. Deci, a fost altceva mult mai grav.
Mai mult, prin fotografiile cu rezoluție îmbunătățită realizate de expertul FBI în laboratorul criminalistic din SUA, se vede și o urmă de papuc imprimată pe jugulară, ceea ce ridică alte semne de întrebare la care trebuie găsite răspunsuri prin continuarea anchetării acestui caz foarte complex”, a explicat Mihaela Brooks.