Un expert în sănătate dă asigurări românilor. Acesta subliniază, de asemenea, că toate vaccinurile aprobate pe piaţă împotriva virusului ucigaş sunt eficiente.
Cherecheş spune că pandemia a reprezentat dintr-un anumit punct de vedere o şansă, pentru că neregulile şi problemele sistemului de sănătate, ignorate de toate guvernele, indiferent de culoarea lor politică, au devenit acum evidente şi nu mai pot fi ignorate cu bună ştiinţă.
„Ca să fie obligatorie ar trebui să fie un beneficiu social mare comparativ cu costurile legate de obligativitate. Totul este cost şi beneficiu aici. În condiţiile în care noi, de fapt, ne vaccinăm ca să protejăm un segment mic de populaţie, nu are cum să fie obligatoriu.
Există o foarte mare diferenţă între un vaccin care îţi protejează, de exemplu, copiii, cum este vaccinul rujeolic, şi acesta. Acesta nu este un virus foarte agresiv, nici extraordinar de infecţios. Singura problemă este că e nou pentru noi. Acest vaccin nu va deveni obligatoriu niciodată. Este un narativ care e promovat de către militanţii împotriva vaccinării ca modalitate de a-i întoarce pe oameni şi de a întoarce opinia publică în favoarea retoricii lor.
Toate trei vaccinurile pe care le avem noi în România acţionează pe toate variantele de virus, inclusiv pe cea braziliană. E adevărat că pentru cel din Africa de Sud răspunsul imun e mai slab. De exemplu, cel de la Moderna nu are un răspuns la fel de puternic pe varianta din Africa de Sud, dar are răspuns imun. E ca diferenţa între AstraZeneca, care are după cele două doze o eficacitate de 82%, şi Moderna, care are 94-95%. E ca şi cum ai compara Mercedes şi Audi – care ar fi Pfizer şi Moderna – cu un Volkswagen – care ar fi AstraZeneca. Şi un Volkswagen e bun în comparaţie cu nicio maşină. Deci suntem OK. Încă nu avem motive de îngrijorare.
Pentru AstraZeneca, vaccin care are 80,4% eficacitate, asta înseamnă că una din cinci persoane vaccinate e posibil să dezvolte simptome. Până acum au fost vaccinate milioane de persoane cu AstraZeneca, în Marea Britanie în principal. 100% din persoanele vaccinate n-au avut simptome severe, n-au avut nevoie de spitalizare şi nu a decedat nimeni din cauza COVID-19. Una din cinci persoane e posibil să dezvolte simptome, dar are protecţie 100% la simptome severe. Asta e ideea: să evităm decesele prin vaccinare. „, a spus specialistul, pentru Adevărul.
Citeşte şi: Veşti proaste în plină campanie a vaccinărilor anti-COVID. România nu mai are vaccin Moderna