Un expert în somnologie desființează regula celor opt ore de somn. De ce NU ar trebui să dormi în weekend

Un expert a demontat recent această regulă a celor opt ore de somn, susținând că este doar cantitatea „medie” de somn necesară.
Alina Costache
07 ian. 2023, 11:57
Un expert în somnologie desființează regula celor opt ore de somn. De ce NU ar trebui să dormi în weekend

Dacă întrebi pe oricine cât de mult trebuie să doarmă o persoană în fiecare noapte, probabil că îți va spune că ai nevoie de opt ore de somn.
Un expert a demontat recent această regulă a celor opt ore de somn.

El și Fundația Națională a Somnului (National Sleep Foundation) recomandă să dormiți între șase și zece ore de fiecare dată când vă culcați.
Dacă întrebi pe oricine cât de mult trebuie să doarmă o persoană în fiecare noapte, probabil că îți va spune că ai nevoie de opt ore de somn. Este un sfat care este băgat în minte de mulți dintre noi și o cauză de anxietate atunci când simțim că dormim prea mult sau prea puțin.

Cu toate acestea, un expert a demontat recent această regulă a celor opt ore de somn, susținând că este doar cantitatea „medie” de somn necesară. În schimb, ar trebui să încercăm să ne dăm seama de cât de mult avem nevoie ca indivizi. Aceasta este opinia profesorului Russell Foster de la Universitatea Oxford, specializat în neuroștiința circadiană.

Alimentul banal care stopează creșterea tensiunii și previne insomnia. Reduce riscul bolii Alzheimer și are numeroase beneficii pentru organismul uman!

Foster, autorul cărții „Life Time: The New Science of the Body Clock, and How It Can Revolutionalize Your Sleep and Health” (Timpul vieții: Noua știință a ceasului corporal și cum vă poate revoluționa somnul și sănătatea), a împărtășit recent câteva dintre sfaturile sale de top, inclusiv cum să vă dați seama dacă dormiți suficient.

Vorbind pentru The Times, expertul a declarat că și-a scris inițial cartea pentru că era „sătul” de oamenii care spuneau că trebuie să dormi opt ore în fiecare noapte. În schimb, el și Fundația Națională a Somnului (National Sleep Foundation) recomandă să dormiți între șase și zece ore de fiecare dată când vă culcați. Pentru a afla dacă dormiți suficient, trebuie doar să vă întrebați: „Sunteți capabil să performați la maxim în timpul zilei? Sunteți capabil să faceți ceea ce trebuie să faceți în mod optim?”.

Pare imposibil să dormi 8 ore în 4 ore și să te odihnești profund. Cu toate acestea, există tehnici de reducere a timpului de somn pe care le poți aplica pentru perioade scurte de timp. Citeşte întreaga ştire: Cum să dormi 8 ore în 4 ore și să te odihnești bine!

Dacă răspundeți afirmativ la aceste întrebări, probabil că dormiți suficient. Dacă nu, poate că trebuie să vă culcați puțin mai devreme. Atunci când încercați să adăugați mai mult somn în rutină, profesorul vă avertizează să nu dormiți în zilele libere sau în weekend-uri, chiar dacă acest lucru vă poate face să vă simțiți mai bine pe termen scurt.

Acest lucru se datorează faptului că se va dovedi „perturbator pentru ceasul corpului”. În schimb, el îi îndeamnă pe oameni să ia în considerare posibilitatea de a trage un pui de somn la prânz sau la începutul după-amiezii în zilele lucrătoare, pentru a ajuta la îmbunătățirea celei de-a doua jumătăți a zilei – dar nu adormiți prea mult timp. Foster adaugă: „Durata recomandată a somnului pe baza studiilor de laborator este de aproximativ 20 de minute – și nu prea aproape de ora de culcare.”

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Sărbătoare în fotbal. Ce-i leagă pe Cristiano Ronaldo, Neymar și Hagi
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
O lume întreagă e în doliu. Marele lider s-a prăpădit: Un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
CIA inițiază un plan de plecări voluntare sub presiune guvernamentală
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol