Arheologii care lucrau la Ahihud Junction, verificând locul înainte de construcţia unei noi căi ferate spre oraşul Karmiel, au descoperit urmele a două aşezări umane din Epoca Pietrei – una din Neolitic dinainte de descoperirea olăritului şi cea de-a doua de la începutul perioadei Chalcolitice (perioada în care a început să fie prelucrat cuprul) – aşezări din mileniile 7 – 5 î.d.Hr.
‘Pentru prima oară în Israel am reuşit să identificăm urme de clădiri întregi din perioade atât de îndepărtate, în care am identificat şi dovezi ale bogatei culturi materiale a oamenilor din acele vremuri’, conform unui comunicat al IAA.
‘Am descoperit un număr mare de vârfuri de săgeţi din flint şi obsidian, capete de topor miniaturale din piatră, cuţite din piatră şi alte astfel de obiecte şi unelte. Numărul mare de obiecte realizate din obsidian, o rocă vulcanică pe care nu o putem găsi în Israel, demonstrează existenţa unor rute de negoţ spre Turcia, Georgia şi posibil alte locaţii‘, conform comunicatului.
De asemenea, boabele de fasole prăjite demonstrează practicarea agriculturii în această regiune, iar între rămăşiţele construcţiilor rectangulare din perioada Chalcolitică au fost descoperite piese ceramice precum şi unelte din flint şi piatră.
Printre artefactele mai ciudate descoperite se numără un falus sculptat în piatră şi o paletă pe care a fost scrijelită o reproducere schematică a organului genital feminin. IAA a caracterizat aceste obiecte drept ‘simboluri ale unui cult al sexului’ ce ar putea reprezenta fertilitatea pământului.