Martin Rietze a aşteptat zile întregi în apropierea vulcanului Sakurajima din Japonia pentru a surprinde exact momentul în care începe erupţia cu fulgere. „Am aşteptat patru zile lângă Sakurajima şi ştiam că puţini oameni au văzut aşa ceva. Nu o să uit niciodată acele momente când eram înconjurat de gaz toxic, simţeam căldura lavei şi auzeam zgomote mai puternice decât ale avioanelor care decolează. Câteodată simţi undele de şoc şi felul în care se cutremură pământul„, povesteşte fotograful.
Experţii nu pot explica prea bine de ce apare fenomenul fulgerelor „vulcanice”. Ei cred că particulele de cenuşă încărcate electric reacţionează cumva cu atmosfera, ducând la apariţia fulgerelor. Fulgerele vulcanice sunt altfel decât cele din timpul furtunilor. Dr. Sue Loughlin, şeful departamentului de vulcanologie de la British Geological Survey, a explicat de ce acest fenomen este încă un mister al naturii.
„Fulgerele se formează atunci când particulele de cenuşă sunt încărcate electric prin fricţiunea din timpul erupţiei şi sunt împrăştiate în atmosferă. Particulele de gheaţă din atmosferă sunt şi ele implicate. Dar oamenii de ştiinţă nu cunosc mecanismele exacte ale fenomenului”, a spus expertul.