Fluturii sunt atraşi de lacrimile ţestoaselor întrucât picăturile lichide conţin sare, mai precis sodiu, un mineral important care nu se prea găseşte în vestul Amazonului, spune Phil Torres, un cercetător de la Tambopata Research Center din Peru şi de la Universitatea Rice.
Faţă de fluturi, ţestoasele au parte de o cantitate mare de sodiu datorită dietei lor carnivore. Carnea conţine cantităţi importante de sare, spune Torres. Dar ierbivorele se chinuie de multe ore să găsească sarea şi alte minerale.
Lacrimile de ţestoasă nu sunt singurele surse de sare pentru fluturi. Insectele „fură” sarea şi din urina animalelor, din noroiul de pe malul râului, din băltoace, haine transpirate şi oameni transpiranţi, spune Geoff Gallice, expert în entomologie la Florida Museum of Natural History.
Vestul junglei Amazonului este mai sărac în sodiu decât alte locuri pe Pământ, întrucât se află la peste 1.600 de kilometri depărtare de Oceanul Atlantic, principala sursă de sare şi pentru că este blocat în vest de Munţii Anzi.
Torres spune că ţestoasele nu par a fi afectate de fluturi, deşi este posibil să vadă mai prost prădătorii precum marile feline din cauza insectelor.
Cercetătorul a văzut în Amazon şi albine care beau lacrimile ţestoaselor, reptilele fiind însă deranjate de acestea, poate şi din cauza sunetului făcut de aripioarele lor.