Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, pentru abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune a patru persoane, între care un registrator de la Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi, pentru restituirea în natură a unui teren de aproape şapte mii de metrii pătraţi din municipiul Iaşi.
Cei patru sunt Roman Gineta, Popa Mariana, Zapodeanu Ioan şi Drîmbă Lucian.
Citeşte şi Sunt recalculate tarifele de CADASTRU şi au fost introduse noi SCUTIRI de la plata acestora
Procurorii au stabilit că, în ianuarie 2008, Roman Gineta, în calitate de director general al unei societăţi comerciale, împreună cu consilierul juridic Drîmbă Lucian, la solicitarea lui Zapodeanu Ioan (cesionar de drepturi succesorale), a dispus, printr-o decizie, restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 metri pătraţi situat în municipiul Iaşi.
„Decizia a fost dispusă de inculpată în condiţiile în care aceasta, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, nu avea niciun fel de prerogative legate de suprafaţa de teren respectivă, întrucât societatea pe care o conducea avea doar drept de superficie, proprietar fiind statul român. În acelaşi context, inculpata a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată”, arată procurorii DNA.
În modalitatea în care au dispus restituirea în natură, „inculpaţii Roman Gineta şi Drîmbă Lucian au acceptat posibilitatea ca inculpatul Zapodeanu Ioan să încheie acte translative de proprietate cu privire la suprafaţa de teren în cauză, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.”
Astfel, în 8 martie 2010, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator la OCPI Iaşi, a dispus, cu încălcarea prevederilor legale, întabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea inculpatului Zapodeanu Ioan.
În urma acestor demersuri, a fost provocat un prejudiciu în valoare 5.974.437 lei (echivalent a 1.596.589 euro) în dauna statului român concomitent cu vătămarea drepturilor legitime ale adevăratului proprietar al terenului şi obţinerea unui folos în acelaşi cuantum de către inculpatul Zapodeanu Ioan. În plus, Zapodeanu Ioan, prin mandatar, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care a transferat unei persoane o cotă parte de 5/100 din imobilul respectiv, pentru suma de 65.000 lei.
Citeşte şi Angajatul unei instituţii publice, dat afară după ce şi-a înjurat şefii
De asemenea, în urma unui partaj voluntar, inculpatul a transferat în totalitate aceleiaşi persoane terenul şi construcţiile contra unei sume de 20.000 euro.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Faţă de alte trei persoane cercetate iniţial în dosar procurorii anticorupţie au dispus clasarea cauzei.