Fostul diplomat britanic Sir John Ure a fost plăcut impresionat de peisajele pitoreşti, de vechile castele şi de legendele care circulă în jurul lor. Unele hoteluri cu mobilier prost îngrijit şi personal neprietenos, i-au lăsat însă un gust amar. La fel ca şi bandele de romi gata să îl uşureze de obiectele valoroase.
Sir John Ure este un scriitor britanic care a fost ambasadorul regatului Unit în Cuba, Brazilia şi Suedia. El a călătorit prin România timp de o săptămână, împreună cu soţia sa. Ure spune că a cunoscut, în acest periplu, trei lumi diferite. Prima, era ruptă parcă din poveştile fantastice cu conţi şi vampiri.
Este vorba de zona muntoasă din jurul Braşovului, cu castele gotice, aer curat şi privelişti care îţi iau răsuflarea. Diplomatul menţionează însă şi un aspect negativ al acestei regiuni: întâlnirile ocazionale cu grupuri de romi, experţi în buzunărit turiştii. Cea de-a doua lume românească descrisă de John Ure este regiunea satelor săseşti de lângă Sighişoara.
Aici, bărbatul a remarcat aspectul rustic, agricultura simplă şi oamenii primitori. Scriitorul spune că această regiune l-a cucerit şi pe prinţul Charles. Care a cumpărat o casă în apropiere. Dincolo de atmosfera romantică şi de peisajele pitoreşti, România ascunde şi o lume mai puţin atrăgătoare. O lume care poartă încă urmele anilor petrecuţi în comunism.
Astfel, hotelurile nu mai sunt sobre, ca înaintea unei vizite de partid ci găzduiesc petreceri zgomotoase. Totuşi, dopurile căzilor de baie lipsesc în continuare. Toaletele stau parcă să se prăbuşească iar personalul e neprietenos cu clienţii.