Lee Sang-Deuk, 82 de ani, care a avut o influenţă foarte mare în timpul preşedinţiei (2008-2013) fratelui său, este suspectat că a primit sute de milioane de woni din partea Serviciului naţional de informaţii (NIS), a informat agenţia sud-coreeană Yonhap. Fost avocat, Lee Sang-Deuk a fost condamnat în 2013 pentru corupţie într-un dosar distinct şi a petrecut 14 luni după gratii. Anchetatorii din cadrul procuraturii districtului central al capitalei Seul au confiscat luni documente şi calculatoare în cursul percheziţiilor, potrivit Yonhap.
Percheziţia a avut loc în cadrul unei anchete asupra unor posibile de transferuri ilegale de fonduri între preşedinţie şi NIS în timpul mandatului lui Lee Myung-Bak şi al lui Park Geun-Hye, de asemenea conservatoare, care a fost destituită într-un răsunător scandal de corupţie, potrivit Agerpres.
Actualul preşedinte de centru-stânga, Moon Jae-In, s-a angajat, în urma acestei afaceri care a zguduit ţara, că va face curat în guvernarea celei de-a patra economii a Asiei. Săptămâna trecută, Lee Myung-Bak a denunţat o „răzbunare politică” după arestarea a doi dintre consilierii săi suspectaţi că au primit bani din partea NIS, potrivit Agerpres.
Anchetele asupra şefilor de stat precedenţi sunt un lucru obişnuit în Coreea de Sud. Sub mandatul lui Lee Myung-Bak, fostul preşedinte liberal Roh Moo-Hyun a fost audiat fiind suspectat de corupţie şi s-a sinucis.
Park Geun-Hye, care se află în arest după destituirea sa, este în prezent judecată pentru 18 capete de acuzare, în special pentru corupţie şi abuz de putere. Ea este acuzată de procuratură că, printre altele, a primit în fiecare lună, din 2013 până la mijlocul lui 2016, între 50 de milioane şi 200 de milioane de woni (între 39.000 şi 156.000 de euro) din partea Serviciului naţional de informaţii.
Park Geun-Hye a fost destituită de parlament la 9 decembrie 2016, o decizie confirmată în martie de Curtea Constituţională, ceea ce a dus la punerea ei sub acuzare şi trimiterea în arest.