Ioan Aurel Rus este preot misionar la o micuţă biserică din Bistriţa Năsăud, ridicată în incinta a două centre paliative din satul Nușeni. El ţine slujbe pentru vârstnici şi persoane cu handicap, fără a fi retribuit. După ce a trăit tumultul vieţii de senator al României, părintele Ioan Aurel Rus spune că şi-a găsit liniştea.
În timp ce era senator din partea Partidului România Mare, a trecut prin mai multe momente dificile, totul culminâdnd cu un dosar la DIIICOT. În 2008, el a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru constituire de grup infracțional, racolare și călăuzire în scopul trecerii frauduloase a frontierei, complicitate la fals privind identitatea și fals material în înscrisuri oficiale.
Părintele Rus a povestit acum, detaşat, că a fost vorba doar despre o pată aruncată asupra lui, la comandă..
”Am trecut și peste asta. Totul a fost la comandă și acolo. Pata neagră aruncată peste România de regimul Băsescu este continuată și acum de Iohannis”, a spus părintele, citat de Fanatik.
Dosarul de la DIICOT nu a reprezentat cea mai mare problemă a lui Ioan Aurel Rus, ci faptul că a fost caterisit şi nu a mai avut voie să intre în altar.
”Cea mai tristă amintire a mea din vremea politicii a fost ziua în care mi s-a comunicat că nu mai pot să intru în altar. Durere mai mare nu există decât să auzi în Joia Paștelor cum se trag clopotele, lumea venea la Denia celor 12 Evanghelii, iar tu n-ai voie să intri să slujești”, a spus Ioan Aurel Rus.
Pentru că ştia că i s-a făcut o nedreptate, el a insistat pentru a obţine din nou dreptul de a sluji în biserică, iar acest lucru s-a întâmplat, ceea ce i-a adus o mare mulţumire şi liniştea de care avea nevoie.
”Am făcut memoriu la Sfântul Sinod, care a analizat situația. ÎPS Mitropolit Andrei mi-a făcut o recomandare, pentru că știa activitatea mea din Parlament. A văzut zbaterea mea și zbuciumul legat de legea cultelor, la legea privind Fundația Gojdu (instituție de la Budapesta care oferea burse românilor ortodocși din Transilvania și Ungaria, n.r.), care a fost abandonată în Ungaria, sau la legea 247 a Monicăi Macovei, de retrocedare abuzivă.
Dânsul, fiind episcop de Alba Iulia, a fost delegat în două sau trei rânduri, la Parlament. De fapt, eu nu m-am depărtat de biserică, eu am mers la slujbă regulat, ca și înainte. Doar că n-am avut voie să slujesc.
Nu am mai solicitat o parohie proprie, de la început am cerut să fiu reprimit ca preot-misionar. Eu am vrut doar să slujesc, mie asta mi-a trebuit”, a explicat părintele Ioan Aurel Rus.