Gazul, denumit perfluorotributylamin (PFTBA) este folosit de industria electrică încă de la jumătatea celui de-al XX-lea secol.
Substanţa chimică, care nu este naturală, bate toate recordurile legate de impactul potenţial asupra climei, spun experţii de la Universitatea din Toronto.
Studiul lor a descoperit că PFTBA este de 7,100 de ori mai puternic în încălzirea atmosferei terestre, pe o perioadă de 100 de ani, decât CO2.
Concentraţiile de PFTBA în atmosferă sunt scăzute – 0,18 părţi per trilion în zona Toronto – comparativ cu 400 de părţi per milion pentru dioxidul de carbon, aşa că PFTBA nu depăşeşte arderile combustibililor fosili, precum petrolul şi cărbunele, ca impact.
„Este un avertisment că acest gaz ar putea avea un impact extrem de mare asupra schimbărilor climatice dacă ar fi în cantităţi mai mari. Acum nu este prea mult, aşa că nu trebuie să ne îngrijorăm din cauza lui în prezent, dar trebuie să ne asigurăm că nu devine mai rău”, a declarat dr.Drew Shindell de la NASA Goddard Institute for Space Studies.
PFTBA este folosit de la jumătatea secolul al XX-lea pentru echipamente electrice, precum tranzistori şi capacitori. Cercetătorii spun că nu se ştie cât de folosit este în ziua de azi. PFTBA aparţine unei clase de substanţe chimice folosite pentru aplicaţii industriale ale căror efect asupra atmosfere sunt încă necunoscute.
„PFTBA este doar un exemplu de substanţă chimică produsă fără a exista reguli care să controleze producţia sa, folosirea sau emisia”, a declarat Angela Hong, unul dintre autorii studiului.