Un general iranian a pus la cale PLANUL SECRET, la MOSCOVA, pentru bombardamente în Siria GALERIE FOTO VIDEO

În cadrul unei întâlniri la Moscova în iulie, un general iranian din vârful ierarhiei militare a desfășurat o hartă a Siriei pentru a le explica gazdelor ruse cum o serie de înfrângeri pentru președintele Bashar al-Assad s-ar putea transforma în victorie - cu ajutorul Rusiei, scrie agenția Reuters, marți într-un amplu comentariu.
Filip Stan
07 oct. 2015, 05:46
Un general iranian a pus la cale PLANUL SECRET, la MOSCOVA, pentru bombardamente în Siria GALERIE FOTO VIDEO

Vizita general-maiorului Qassem Soleimani la Moscova a fost primul pas în planificarea unei intervenții militare ruse, ce a dat o altă turnură războiului sirian și a creat o nouă alianță iraniano-rusă în sprijinul lui Assad. Soleimani este comandantul Forței Quds, forța specială de elită extra-teritorială a Gărzilor Revoluționare și îi raportează direct liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

În timp ce avioanele de război rusești îi bombardează pe rebeli, sosirea forțelor speciale iraniene pentru operațiuni la sol subliniază mai multe luni de planificare între cei doi aliați, cei mai importanți ai lui Assad, intrat în panică după victoriile rapide ale insurgenților.

Importante surse regionale afirmă că el deja supraveghează operațiunile la sol împotriva insurgenților din Siria și este acum în centrul planului pentru noua ofensivă sprijinită de ruși și iranieni, notează Reuters, citată de Agerpes.

Aceasta extinde rolul lui regional în calitate de comandant ce a coordonat de asemenea luptele din Irak ale miliției șiite susținute de Iran împotriva Statului Islamic.

Citeşte şi Armata rusă susţine că a lovit opt ţinte ale Statului Islamic în Siria

Deteriorarea situaţiei

Întâlnirea sa de la Moscova a subliniat deteriorarea situației în Siria, unde rebelii care avansează spre coastă prezintă un pericol pentru bastionul sectei alawite a lui Assad și unde Rusia păstrează singura ei bază navală în Mediterana la Tartous.

Soleimani a pus harta Siriei pe masă. Rușii au fost foarte alarmați dându-și seama că lucrurile se prăbușesc și există pericole reale pentru regim. Iranienii au asigurat că încă există posibilitatea inițiativei„, a declarat un înalt oficial regional. „La acea vreme, Soleimani a jucat un rol asigurându-i că nu au fost pierdute toate cărțile”.

Trei înalți oficiali din regiune afirmă că vizita lui Soleimani din iulie a fost precedată de contacte ruso-iraniene la înalt nivel, care au produs un acord politic asupra unui nou sprijin pentru Assad în timp ce pierderile acestuia își măreau viteza.

Aceste surse, citate de Reuters, sugerează că planificarea intervenției a început înainte cu câteva luni. Aceasta înseamnă că Teheranul și Moscova au discutat modalități de a-l sprijini pe Assad prin forță în timp ce oficiali occidentali se refereau la ceea ce ei credeau că era o nouă flexibilitate în poziția Moscovei privind viitorul președintelui sirian.

Miliţii şiite şi arme

Înaintea celor mai recente acțiuni, Iranul l-a ajutat pe Assad militar prin mobilizarea milițiilor șiite pentru a lupta alături de armata siriană și trimiterea de ofițeri ai Corpului Gărzilor Revoluționare în calitate de consilieri. Un număr dintre ei au fost uciși. Rusia, un aliat al Damascului din perioada Războiului Rece, a furnizat arme armatei siriene și a protejat Damascul diplomatic de încercările occidentale de a-l sancționa pe Assad la Națiunile Unite.

Citeşte şi Merkel susţine că este nevoie de EFORTURI MILITARE în Siria, dar că acestea nu vor opri RĂZBOIUL

Acest sprijin nu i-a împiedicat pe rebeli — unii dintre ei sprijiniți de dușmanii regionali ai lui Assad — să reducă controlul lui Assad asupra Siriei la aproximativ o cincime din teritoriul ei într-un lung război de patru ani estimat că a ucis 250.000 de persoane.

Decizia pentru un efort militar comun iraniano-rus în Siria a fost luată la o întâlnire între ministrul de externe al Rusiei și Khamenei în urmă cu câteva luni, a declarat un înalt oficial al unei țări din regiune, implicată în probleme de securitate. „Soleimani, însărcinat de Khamenei să conducă partea iraniană a operațiunii, s-a dus la Moscova pentru a discuta detaliile. Și el s-a dus de asemenea în Siria de mai multe ori de atunci”, a spus oficialul, citat de Reuters.

Guvernul Rusiei afirmă că desfășurarea rusă în Siria a intervenit ca urmare a unei cereri oficiale de la Assad, care s-a referit la probleme cu care se confruntă armata siriană în iulie.

Khamenei a trimis de asemenea un înalt emisar la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, a declarat un alt înalt oficial regional. „Putin a spus: Bine, vom interveni. Trimiteți-l la mine pe Qassem Soleimani. Acesta s-a dus să explice harta teatrului” de război.

Citeşte şi Rusia a bombardat NOUĂ poziţii ale SI în Siria, în 25 de raiduri aeriene

Avioanele rusești, desfășurate la un aerodrom din Latakia, au început atacurile aeriene împotriva rebelilor în Siria săptămâna trecută. Moscova afirmă că vizează Statul Islamic, dar multe dintre loviturile aeriene ale Rusiei au vizat alți insurgenți, inclusiv grupuri susținute de dușmanii externi ai lui Assad, în special în nord-vest unde rebelii au cucerit orașe de importanță strategică, inclusiv Jisr al-Shughour la începutul acestui an.

Ofensiva terestră a fost planificată cu câteva luni înainte. Acord între Moscova şi Teheran

În cea mai mare desfășurare de forțe iraniene de până acum, anumite surse au declarat pentru Reuters săptămâna trecută că sute de trupe au sosit de la sfârșitul lunii septembrie pentru a lua parte la o ofensivă terestră majoră planificată în vest și nord-vest.

Aproximativ 3.000 combatanți din gruparea libaneză sprijinită de Iran Hezbollah au fost de asemenea mobilizați pentru a lupta împreună cu trupele armatei siriene, a declarat una dintre înaltele surse regionale.

Citeşte şi Rusia neagă că ar fi iniţiat raiduri aeriene la Palmira: Este o MINCIUNĂ

Intervenția militară în Siria este stabilită într-un acord între Moscova și Teheran afirmând că loviturile aeriene rusești vor sprijini operațiunile la sol ale forțelor iraniene, siriene și Hezbollahului libanez, a declarat una dintre sursele regionale citate de Reuters.

Acordul a inclus de asemenea furnizarea mai multor arme rusești sofisticate pentru armata siriană și stabilirea de camere operaționale comune ce i-ar aduce pe acești aliați împreună, alături de guvernul Irakului, care este aliat atât cu Iranul cât și cu Statele Unite. Una dintre camerele operaționale este la Damasc, iar alta este la Bagdad.

Ministrul sirian de externe a declarat luni că loviturile aeriene rusești au fost planificate de mai multe luni, amintește Reuters.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Așa scăpăm de Călin Georgescu. Ion Cristoiu aruncă bomba: S-a îmbolnăvit!
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Zodii care vor piede toți bani în 2025. Vor avea un an greu
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash! Politica fără numerar. Avertisment pentru cei cu bani la saltea
StirileBZI
Modificări importante la pensii din ianuarie 2025! Sunt vizați românii care au muncit în Germania
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Rifaat al-Assad părăsește Libanul după căderea regimului Bashar al-Assad
MediaFlux
OBLIGATORIU de la 1 IANUARIE 2025! SUTE de MII de ROMÂNI, VIZAȚI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan