„Într-o zi m-a rugat să îl ajut cu o aplicaţie prin care să poată afla ce autobuz este în staţie, să nu mai întrebe mereu oamenii dacă este 601. Ulterior am reuşit prin aplicaţie să-l ajut să se orienteze între clădiri, să afle ce clădiri sunt în jurul lui, dacă e restaurant, supermarket, clădire de birouri, etc”, a precizat, joi, pentru AGERPRES, Ionuţ Budişteanu, scrie Agerpres.
Citeşte şi Un asteroid va purta numele elevului Ionuţ Budişteanu, care a uimit lumea cu invenţiile sale
Aplicaţia Phone Eye, care a obţinut medalia de Aur la Programare, secţiunea Studenţi, la concursul Infomatrix 2014, realizată de Ionuţ Budişteanu şi colega sa, Maria Stoica, de la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, este o aplicaţie pentru mobilele cu sistem de operare Windows, fiind vorba despre un „asistent” cu care conversezi, ca nevăzător, şi căruia îi poţi cere să-ţi identifice pe stradă, în casă, etc., clădiri, destinaţii, obiecte către care vrei să te îndrepţi sau de care nu vrei să te împiedici. De asemenea, această aplicaţie citeşte şi comunică verbal ceea ce identifică (ex: vrei să iei un autobuz şi ca nevăzător nu-ţi poţi da seama ce număr este, Phone Eye îţi citeşte numărul autobuzului şi ţi-l comunică; eşti în supermarket şi vrei să ştii ce alimente sunt pe raft, întrebi asistentul instalat pe telefon). Această aplicaţie poate spune unui nevăzător şi ce distanţă este până la locul de muncă sau şcoală.
Ionuţ Budişteanu, tânărul care a ales să studieze în România în ciuda zecilor de oferte de a merge la universităţi de prestigiu din SUA şi din Europa, face lobby pe lângă companiile care îl ofertează, să deschidă subsidiare la Râmnicu Vâlcea.
„Chiar şi cu cei de la Bosch am discutat, numai că toţi spun că da, ar veni la Râmnicu Vâlcea, numai că nu există o infrastructură pentru a-şi scoate produsele de aici. Au nevoie de autostrăzi, Valea Oltului şi Dealul Negru nu sunt eficiente pentru a se dezvolta aici, la Vâlcea, afaceri. Dar eu nu renunţ, pentru că de asta am ales să studiez şi să lucrez în România. Sunt multe companii de IT care au aflat că aici la Vâlcea sunt mulţi copii cu abilităţi informatice, celebrii hackeri, şi şi-ar dori să vină aici”, a spus Budişteanu.
Citeşte şi Ionuţ Budişteanu în Le Monde: „Un „tocilar” român genial, foarte râvnit”
El a ales, în 2013, să urmeze cursurile Facultăţii de matematică de la Universitatea Bucureşti, în ciuda chiar a opoziţiei propriei familii care, iniţial, nu i-au înţeles această opţiune, Aurelia Budişteanu, mama tânărului, fiind cea care îl dorea student în Statele Unite ale Americii.
„Voi pleca să studiez masterul, un an-doi în afară, după care voi reveni aici. Vreau să văd dacă e aşa cum se spune, apropo de studiile din străinătate”, spune vâlceanul.
Ionuţ Budişteanu a rămas în Bucureşti, nu a vrut să stea singur în vreun apartament sau în chirie, ci a preferat campusul universitar Grozăveşti, el având deja un cerc de prieteni cu care lucrează la diferite proiecte. Cât priveşte viaţa personală, Ionuţ nu are încă o prietenă deşi mama sa spune că „o grămadă de fete îi dau târcoale folosindu-se de tot felul de tertipuri, cum că ar dori să lucreze împreună la proiecte, dar renunţă rapid pentru că nu au cunoştinţele necesare”. În schimb, Ionuţ spune că ar prefera să fie curtat de companii de calculatoare mai degrabă decât de fete.
Ionuţ Budişteanu are 21 de ani şi este cunoscut pentru rezultatele sale deosebite la concursurile internaţionale, dar mai ales pentru marele premiu Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 dolari, obţinut la concursul „Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013)”, una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie pentru liceeni din lume.
Citeşte şi Topul celor mai influenţi adolescenţi din lume. Un român este clasat înaintea lui Justin Bieber