Respectivii parlamentari, printre care Liviu Harbuz, Ioan Munteanu şi Valeriu Steriu, invocă exemplul a patru state din UE unde exprimarea opţiunii de vot este obligatorie: Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia. „Fiecare cetăţean şi-ar manifesta opţiunea şi şi-ar îndeplini o obligaţie civică faţă de societatea în care trăieşte. De asemenea, acest lucru poate fi privit şi ca o metodă de a responsabiliza cetăţenii, determinându-i să se implice în desemnarea viitorilor conducători”, se arată în expunerea de motive. Iniţiatorii cred că astfel tot alegătorul s-ar apuca să se documenteze mai bine asupra celor din rândul cărora este obligat să aleagă.
Iniţiatorii cred că mânatul imperativ al poporului la urne ar rezolva şi problema de popularitate a Parlamentului deoarece „ar conferi forului legislativ mai multă reprezentativitate, iar Guvernului mai multă legitimitate”. În cazul în care un cetăţean chiar crede că nu are pe cine alege, are varianta bifării unui patrulater alb care înseamnă că „nici un candidat nu corespunde”. Este aşa numitul „vot alb”, existând deja în Suedia, ţară în care votul NU este obligatoriu.
În cazul în care voturile albe reprezintă 50% plus unu din voturi, se organizează un nou tur de scrutin, cu alte cuvinte contribuabilii mai plătesc un rând de alegeri pentru că partidele nu au fost în stare să vină cu candidaţi care să convingă alegătorii. De corvoada votului vor putea scăpa doar bătrânii peste 80 de ani şi bolnavii cronici. În schimb, cei ce vor să rămână în nucleul dur al absenteiştilor, vor trebui să plătească o amendă de 1.000 de lei.
Un alt avantaj invocat de iniţiatori este acela că „se reduc şansele de fraudare a alegerilor, nu va mai exista motiv de mită electorală şi va fi mai greu să manipulezi sau să cumperi voturi”. Asta în condiţiile în care votul va putea fi exprimat la orice secţie de votare, lucru ce a permis până de curând ca alegătorii să fie transportaţi în mai multe secţii de votare în vederea votului multiplu.