Un hotdog îţi scurtează viaţa cu 36 de minute, potrivit unui studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Michigan.Potrivit experţilor, alimentele sănătoase adaugă minute la speranţa de viaţă.
Citeşte şi Nu țineți niciodată aceste alimente în frigider! Greșeala pe care o fac numeroși oameni
Alimentele nesănătoase scurtează viaţa celor care le consumă. Printre acestea se află şi hotdogul, o mâncare de tip fast food ce constă într-un cârnăcior cald, servit într-o chiflă cu muştar. Acesta scurtează viaţa cu 36 de minute, relatează The Telegraph.
De asemenea, persoanele care vor să trăiască mai mult trebui să consume alimente cât mai sănătoase. De exemplu, o porție de nuci te ajută să trăieşti mai mult cu aproape 26 de minute, în timp ce un sandviș cu unt de arahide și dulceață oferă unei persoane mai mult de o jumătate de oră de viață în plus.
Experții de la Universitatea din Michigan, care au realizat studiul, au creat o metodă standardizată de evaluare a amprentei de carbon și a impactului nutrițional a aproape 6.000 de alimente.
Indicele nutrițional pentru sănătate s-a axat pe găsirea unei modalități de a calcula influența directă a diferitelor mese, gustări și băuturi. Acesta funcționează prin calcularea impactului pe care îl are asupra sănătății un gram din orice aliment și apoi prin extinderea acestei valori la o porție standard.
Fiecare produs alimentar contribuie la o ecuație unică și nu este nevoie ca o persoană să facă schimbări majore în alimentație pentru a obține rezultate, au spus cercetătorii.
De exemplu, dacă un consumator de carne decide să înlocuiască 10% din caloriile sale zilnice – 250 pentru bărbați și 200 pentru femei – cu nuci, fructe și legume în loc de carne procesată sau carne de vită, va câștiga 48 de minute în fiecare zi în care se ține de această schimbare, potrivit AlephNews.
Conform oamenilor de ştiinţă, această ajustare simplă are, de asemenea, beneficii clare pentru mediu și reduce cu o treime amprenta zilnică de carbon a unei persoane.
Studiul, publicat în revista Nature Food, se bazează pe speranța de viață sănătoasă, care reprezintă perioada de timp în care o persoană are o calitate bună a vieții și nu suferă de boli.
„Urgența schimbărilor în alimentație pentru îmbunătățirea sănătății umane și a mediului este clară. Constatările noastre demonstrează că micile înlocuiri specifice oferă o strategie fezabilă și puternică pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate și mediu fără a necesita schimbări dramatice în alimentație”, a declarat profesorul Olivier Jolliet, autorul studiului de la Universitatea din Michigan.