Medicii infecţionişti din Iaşi avertizează că profilul bolnavului de COVID-19 s-a schimbat substanţial, simptome precum pierderea gustului sau a mirosului, decisive până acum, nemaifiind relevante acum în stabilirea diagnosticului, scrie Ziarul de Iași. Nici febra sau durerile musculare nu mai sunt simptome specifice, constată infecționiștii din Iași.
Mai nou, accentul cade pe simptomele digestive, tot mai acute şi mai grave. În plus, simptomele noi durează un timp mai îndelungat faţă de acum câteva luni, iar numeroşi pacienţi se negativează foarte greu, chiar dacă nu au comorbidităţi.
„Această boală poate să devină cronică, nu știm dacă acest virus se elimină din organism și dacă nu rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B. Pierderea gustului și a mirosului apare mai rar și nu la început, cum se întâmpla, apare pe parcurs. Sau durerile musculare apăreau în puseu febril după 7-10 zile. Am avut pacienți fără febră care au avut direct dureri musculare. S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva, Carmen Dorobăţ.
Potrivit medicilor, tot mai mulţi foşti pacienţi, declaraţi negativi, se reîntorc cu boala la spital. Este cazul unui ieşean care a revenit la spital pozitiv de trei ori, după ce ieşise negativ.
În acest context, infecţioniştii îşi pun întrebarea dacă nu cumva infecţia cu SARS COV 2, care începe să aibă manifestări ale unei boli autoimune, ar putea deveni o infecţie cronică, precum HIV, cu care e înrudit.
Guvernul analizează introducerea de noi restricții după ce România a trecut de pragul de 6000 de infectări cu noul coronavirus zilnice. Executivul ia în calcul restricționarea traficului pe timp de noapte, dar și carantinarea mai multor zone din țară. S-a renunțat însă la ideea ca mall-urile să fie închise. Guvernul nu dorește un lockdown.
Bucureştiul a înregistrat joi 1.129 de noi îmbolnăviri cu COVID-19. Este cel mai mare număr raportat până acum în Capitală de la începutul pndemiei. Alte două judeţe au raportat aproape 400 de cazuri. Este vorba despre judeţul Timiş şi Cluj.
Citeşte şi: Restricţii de Crăciun în România. Anunţul preşedintelui Klaus Iohannis: „Cu siguranţă vor fi”
Judeţele Timiş şi Cluj au raportat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu COVID- 19, după Capitală. Timişul a înregistrat 372 de cazuri, iar Clujul a anunţat 371.
Alte şase judeţe au peste 200 de cazuri noi de coronavirus.
BILANŢ CORONAVIRUS 29 octombrie
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 6.481 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, 83 decese şi 868 de persoane internate la Terapie Intensivă, fiind cel mai grav bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei de COVID-19.