Patronul societăţii de prelucrare a lemnului şi reprezentanţii ISU Harghita au dispus, vineri dimineaţă, golirea ciclonului de rumeguş, pentru evitarea riscului reaprinderii unor focare ascunse, activitatea fiind supravegheată de un echipaj din cadrul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială. În timpul manevrelor de golire a silozului, incendiul s-a reaprins, pompierii acţionând, la ora transmiterii acestei ştiri, pentru stingerea flăcărilor.
„Este o intervenţie dificilă, întrucât capacitatea ciclonului este foarte mare, de 254 de metri cubi, din care a ars, aseară, o treime. Silozul este înalt de 15 metri şi a fost nevoie să facem o breşă în tabla acoperişului acestuia, prin care să inundăm rumeguşul care s-a reaprins şi fumegă. Evacuarea rumeguşului se face manual”, a precizat comandantul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni, maiorul Cristian Buhăianu.
La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, vineri, pentru Mediafax că incendiul, izbucnit joi după-amiază la ciclonul de rumeguş ce alimentează centrala termică a unei societăţi de prelucrarea lemnului din municipiul Gheorgheni, a fost stins după o intervenţie care a durat aproape şapte ore, la care au participat peste 50 de persoane, pompieri militari, pompieri voluntari şi civili.
„La stingerea incendiului au luat parte 14 pompieri de la Detaşamentul Gheorgheni, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 28 de pompieri voluntari de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Gheorgheni, Lăzarea şi Joseni cu trei autospeciale, şase salariaţi de la firmă şi şase civili”, a precizat Alina Ciobotariu.
Potrivit sursei citate, în incendiu a ars depozitul de rumeguş pe o suprafaţă de aproximativ 170 de metri pătraţi, acoperişul din plăci de azbociment pe o suprafaţă de circa 190 de metri pătraţi şi 100 de metri cubi de rumeguş.
Pompierii au stabilit că flăcările au fost provocate, cel mai probabil, de scânteile mecanice produse de motorul cu turbină pentru evacuarea rumeguşului, ceea ce a dus la aprinderea deşeului lemnos.
Patronul societăţii de prelucrarea lemnului nu are asigurare, valoarea pagubelor provocate de incendiu fiind în curs de evaluare.
Citeşte şi Incendiu de proporţii în Argeş. O fabrică de mase plastice s-a făcut scrum VIDEO