Un instrument important al misiunii InSight desfăşurată de NASA pe planeta Marte, s-a blocat. Activitatea a fost suspendată

Misiunea InSight pe planeta Marte, desfăşurată de Agenţia Spaţială Americană (NASA), se confruntă cu un obstacol - sonda de temperatură pare să fi rămas blocată în subsolul Planetei Roşii, la mică distanţă de suprafaţă.
Filip Stan
06 mart. 2019, 08:48
Un instrument important al misiunii InSight desfăşurată de NASA pe planeta Marte, s-a blocat. Activitatea a fost suspendată

Instrumentul, conceput pentru a fora la o adâncime de 4,9 metri în solul marţian, a întâlnit în calea sa, în cursul weekendului, un anumit tip de rezistenţă şi nu a mai putut avansa. ”Prin urmare, echipa a luat decizia de a suspenda timp de două săptămâni forajul prin percuţie pentru a permite analizarea îndeaproape a situaţiei şi găsirea unor strategii pentru depăşirea obstacolului”, a scris marţi în jurnalul misiunii Tilman Spohn, investigator principal pentru sonda de căldură.

Instrumentul pentru măsurarea temperaturii ”Heat Flow and Physical Properties Package”, sau HP3, a fost amplasat cu succes de braţul robotic al modulului InSight la 12 februarie. Misiunea sa este de a înregistra căldura emanată din interiorul planetei Marte, ceea ce ar putea oferi oamenilor de ştiinţă indicii cu privire la compoziţia planetei şi la trecutul ei.

Inginerii de la Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA din La Canada Flintridge, California, au încercat săptămâna trecută să pornească instrumentul – supranumit ”cârtiţa” – însă comanda nu a ajuns la sonda spaţială Mars Odyssey de pe orbita Marte care trebuia să retransmită semnalul către InSight, un fel de apel telefonic interplanetar.

După o întârziere de două zile, activitatea de foraj a început joia trecută. ”Cârtiţa” a ieşit din carapacea sa şi a pătruns în solul marţian, avansând rapid pentru primele cinci minute. Apoi, ceva s-a schimbat. ”Cârtiţa” a continuat să foreze prin percuţie timp de alte patru ore, însă nu a reuşit să avanseze în profunzime. În plus, în prezent are o poziţie înclinată la circa 15 grade.

Citeşte şi Prima misiune israeliană spre Lună a trimis un selfie cu Pământul. Terra, văzută de la aproape 40.000 km FOTO

Cercetătorii misiunii estimează că instrumentul a ajuns la o adâncime de circa 30 de centimetri. ”Suntem puţin îngrijoraţi”, a scris Spohn în jurnalul misiunii adăugând însă că ”tindem să fim optimişti”.

Cea mai probabilă explicaţie pentru această întârziere constă în faptul că sonda a întâlnit un bolovan îngropat sau un strat de pietriş. Oamenii de ştiinţă au ales locul de asolizare al InSight deoarece acesta părea a avea o consistenţă puţin dură şi nisipoasă, însă erau conştienţi că s-ar putea întâmpla ceva similar. ”Nu putem vedea ce se află în subteran”, a declarat în noiembrie Sue Smrekar de la JPL. ”Putem oricând să lovim un bolovan”, a adăugat specialista.

Modulul spaţial InSight, lansat de NASA, a ajuns la destinaţie la 26 noiembrie 2018 după o călătorie în spaţiu ce a durat şase luni şi jumătate şi a totalizat 480 de milioane de kilometri.

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune din cadrul Programului NASA Discovery ce prevede amplasarea unui modul autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete.

Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight va explora interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare a planetelor telurice.

Modulul InSight va evalua „semnele vitale” ale lui Marte şi va determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra – informaţii ce se vor dovedi utile şi pentru viitorii colonişti ai Planetei Roşii.

În luna decembrie, sonda InSight a plasat cu succes pe scoarţa Planetei Roşii un seismometru hipersensibil – SEIS (Seismis Experiment for Interior Structure) – conceput de agenţia spaţială franceză (CNES), un instrument cheie pentru buna desfăşurare a etapelor următoare programate în cadrul acestei misiuni ştiinţifice.

Sonda InSight a fost plasată în Elysium Planitia, o zonă plată aflată puţin mai la nord faţă de ecuatorul planetei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte