Un instrument important al misiunii InSight desfăşurată de NASA pe planeta Marte, s-a blocat. Activitatea a fost suspendată

Misiunea InSight pe planeta Marte, desfăşurată de Agenţia Spaţială Americană (NASA), se confruntă cu un obstacol - sonda de temperatură pare să fi rămas blocată în subsolul Planetei Roşii, la mică distanţă de suprafaţă.
Filip Stan
06 mart. 2019, 08:48
Un instrument important al misiunii InSight desfăşurată de NASA pe planeta Marte, s-a blocat. Activitatea a fost suspendată

Instrumentul, conceput pentru a fora la o adâncime de 4,9 metri în solul marţian, a întâlnit în calea sa, în cursul weekendului, un anumit tip de rezistenţă şi nu a mai putut avansa. ”Prin urmare, echipa a luat decizia de a suspenda timp de două săptămâni forajul prin percuţie pentru a permite analizarea îndeaproape a situaţiei şi găsirea unor strategii pentru depăşirea obstacolului”, a scris marţi în jurnalul misiunii Tilman Spohn, investigator principal pentru sonda de căldură.

Instrumentul pentru măsurarea temperaturii ”Heat Flow and Physical Properties Package”, sau HP3, a fost amplasat cu succes de braţul robotic al modulului InSight la 12 februarie. Misiunea sa este de a înregistra căldura emanată din interiorul planetei Marte, ceea ce ar putea oferi oamenilor de ştiinţă indicii cu privire la compoziţia planetei şi la trecutul ei.

Inginerii de la Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA din La Canada Flintridge, California, au încercat săptămâna trecută să pornească instrumentul – supranumit ”cârtiţa” – însă comanda nu a ajuns la sonda spaţială Mars Odyssey de pe orbita Marte care trebuia să retransmită semnalul către InSight, un fel de apel telefonic interplanetar.

După o întârziere de două zile, activitatea de foraj a început joia trecută. ”Cârtiţa” a ieşit din carapacea sa şi a pătruns în solul marţian, avansând rapid pentru primele cinci minute. Apoi, ceva s-a schimbat. ”Cârtiţa” a continuat să foreze prin percuţie timp de alte patru ore, însă nu a reuşit să avanseze în profunzime. În plus, în prezent are o poziţie înclinată la circa 15 grade.

Citeşte şi Prima misiune israeliană spre Lună a trimis un selfie cu Pământul. Terra, văzută de la aproape 40.000 km FOTO

Cercetătorii misiunii estimează că instrumentul a ajuns la o adâncime de circa 30 de centimetri. ”Suntem puţin îngrijoraţi”, a scris Spohn în jurnalul misiunii adăugând însă că ”tindem să fim optimişti”.

Cea mai probabilă explicaţie pentru această întârziere constă în faptul că sonda a întâlnit un bolovan îngropat sau un strat de pietriş. Oamenii de ştiinţă au ales locul de asolizare al InSight deoarece acesta părea a avea o consistenţă puţin dură şi nisipoasă, însă erau conştienţi că s-ar putea întâmpla ceva similar. ”Nu putem vedea ce se află în subteran”, a declarat în noiembrie Sue Smrekar de la JPL. ”Putem oricând să lovim un bolovan”, a adăugat specialista.

Modulul spaţial InSight, lansat de NASA, a ajuns la destinaţie la 26 noiembrie 2018 după o călătorie în spaţiu ce a durat şase luni şi jumătate şi a totalizat 480 de milioane de kilometri.

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune din cadrul Programului NASA Discovery ce prevede amplasarea unui modul autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete.

Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight va explora interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare a planetelor telurice.

Modulul InSight va evalua „semnele vitale” ale lui Marte şi va determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra – informaţii ce se vor dovedi utile şi pentru viitorii colonişti ai Planetei Roşii.

În luna decembrie, sonda InSight a plasat cu succes pe scoarţa Planetei Roşii un seismometru hipersensibil – SEIS (Seismis Experiment for Interior Structure) – conceput de agenţia spaţială franceză (CNES), un instrument cheie pentru buna desfăşurare a etapelor următoare programate în cadrul acestei misiuni ştiinţifice.

Sonda InSight a fost plasată în Elysium Planitia, o zonă plată aflată puţin mai la nord faţă de ecuatorul planetei.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor avea noroc ceresc până pe 20 aprilie. Ar putea chiar să câștige la loto
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
Cum scazi facturile la gaz şi la curent. Metodele prin care poţi economisi lunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ai prăjit cartofii greșit toată viața. Care este, de fapt, secretul
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Accident mortal la intrarea în Timișoara! Un șofer de 58 de ani a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens
Cancan.ro
Dezbrăcate în plină stradă! Vedetele din România au ieșit in ținute sexy, dar s-au și dezbrăcat și le-am văzut în
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Meniul de băuturi la nuntă: ce băuturi sunt esențiale și cum să-l planifici corect?
MediaFlux
Primul sondaj de la începutul oficial al campaniei electorale. Singurul candidat care îl poate învinge pe Simion în turul II
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale