„Am participat, ca și la Geneva, cu dispozitivul mecanic pentru închiderea gazelor, care, ca și în alte dăți, a avut un succes deosebit; am avut 23 de comisii de juriu și am obținut o Medalie de aur, un Premiu special de la Taiwan și un Premiu special de la belgieni”, a declarat Remi Rădulescu, într-o conferință de presă susținută la sediul ALDE Timiș.
Inventatorul a relatat faptul că a conceput dispozitivul pentru închiderea gazelor în timpul cutremurelor de pământ de 5-6 grade pe scara Richter. Dispozitivul va fi închis de o forță în mișcare, care îl pune în funcțiune, creându-se un impuls mecanic, a precizat el.
„Știm că, pe la o intensitate a seismului de 5 grade, după cum am studiat eu, încep să cadă tencuielile, pereții, iar conductele de gaz se rup. Soluția clasică (electrică, n.r.), recunoscut unanim, s-a dovedit că funcționează ca un electro-ventil, iar în timpul cutremurului, curentul electric se întrerupe. Se căuta de mult o astfel de soluție, ca gazele să fie oprite mecanic la mișcarea pământului. Eu am reușit să fac acest dispozitiv”, a explicat inventatorul Remi Rădulescu.
Potrivit acestuia, dispozitivul va fi folosit atunci când va găsi o soluție pentru a vinde patentul ori pentru o colaborare cu o firmă care produce astfel de dispozitive.
„Ideea și principiul de funcționare sunt foarte eficiente. L-am supus la multe probe de anduranță, inclusiv la șocuri pe avion, timp de un an”, a arătat Remi Rădulescu, precizând că a conceput dispozitivul să arate ca „o butelie”.
Prețul unui astfel de dispozitiv poate ajunge până la 1.000 de euro, în funcție de dimensiuni, care trebuie să fie construită în funcție de diametrul conductei și de presiunea gazului la care este montat, iar materialele trebuie să fie din inox, argintate, pentru a rezista în timp.
Prin acțiunea unui astfel de dispozitiv, care poate fi montat în fiecare casă, apartament sau magistrală zonală, se vor evita exploziile și incendiile care apar în timpul cutremurelor, evitându-se pierderea de vieți.
Citeşte şi INVENŢIE ROMÂNEASCĂ, PREMIATĂ la Salonul de invenţii de la Geneva VIDEO