„Canada salută anunţul că Saeed Malekpour a ajuns la familia sa din Canada”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe canadian într-un comunicat transmis AFP sâmbătă seara.
Fără să poată oferi mai multe detalii din „motive de confidenţialitate”, purtătorul de cuvânt a menţionat că Ottawa a pledat ”pentru eliberarea domnului Malekpour”, care este rezident permanent al Canadei. „Suntem fericiţi că el se află acum în Canada”, a adăugat oficialul, potrivit Agerpres.
„Acestui individ i s-a interzis să părăsească ţara şi aparent a plecat (…) prin reţele neoficiale”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare iraniene, Gholamhossein Esmaili, la televiziunea oficială, ca reacţie la informaţiile despre fuga din Iran a lui Saeed Malekpour.
„Acest individ a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi a executat o pedeapsă de peste 11 ani”, a declarat Esmaili, citat de Mizan Online, agenţia de ştiri a autorităţii judiciare. „El a primit o permisie de trei zile (la 20 iulie) şi la sfârşitul acestei perioade nu a revenit la închisoare”, a spus el.
”Coşmarul s-a încheiat în sfârşit”, a scris sora lui, Maryam Malekpour, vineri seară, pe Twitter, alături de un clip care îl arăta pe fratele ei într-un aeroport. De asemenea, ea a mulţumit tuturor oamenilor care i-au susţinut în tot acest timp şi Canadei pentru ”leadership”-ul ei, informează Agerpres.
Malekpour a fost arestat în Iran în 2008, în timp ce îl vizita pe tatăl său grav bolnav. El a fost acuzat de „proiectarea şi găzduirea de site-uri pentru adulţi”, „agitaţie împotriva regimului” şi „insultare a islamului”, potrivit rudelor sale. El a fost condamnat mai întâi la moarte înainte ca pedeapsa să fie comutată la închisoare pe viaţă în august 2013.
Încarcerarea lui Malekpour a fost unul dintre multele cazuri proeminente care au implicat iranieni cu dublă naţionalitate sau rezidenţă permanentă străină, scrie BBC duminică. În timpul detenţiei, Malekpour a fost torturat fizic şi psihologic şi a petrecut mai mult de un an în încarcerare solitară, potrivit Amnesty International.