Pentru Todorov, romanii n-ar avea o continuitate istorica a populatiei geto-dace pe teritoriul care il ocupa astazi, ci ar exista la nord de Dunare abia din secolele XIII-XIV e.n., dupa o perioada barbara, cand Bulgaria (in 1018) ar fi intrat sub stapanire bizantina, iar imparatii de la Constantinopol ar fi populat teritoriul din nordul Dunarii cu trupe militare si colonisti vlahi din Tesalia si italieni din Calabria (Grecia Mare) de religie ortodoxa, „limba devenind italiano-vlahofona”, scrie gorjeanul.ro.
Citeşte şi Stare de urgenţă în sud-estul Bulgariei din cauza unui incendiu de vegetaţie
Intr-o astfel de „cunoastere” a istoriei, bulgarii ar fi fost „stapanii permanenti” ai civilizatiei de la Dunarea de Jos, pastorii lor si-au dus turmele din Balcani pana in Carpati, in vremea „statului medieval bulgar”, prin „intinsa tara a bulgarilor”.
Tara Romaneasca si Moldova ar fi fost provincii tarzii ale romanilor. In Transilvania, romanii ar fi „o minoritate neinsemnata”, „Miorita”, balada identitara pentru romani, ar fi o creatie bulgara, iar cainele ciobanesc „asa–zis romanesc” ar fi si el o creatie bulgareasca.