Tribunalul din Shizuoka (sud-estul Japoniei) a decis joi să redeschidă procesul lui Iwao Hakamada, astăzi în vârstă de 78 de ani, admiţând îndoieli cu privire la vinovăţia sa. Curtea „a suspendat pedeapsa capitală la care fusese condamnat acest om”, a explicat un oficial. Data noului proces nu a fost încă fixată, scrie Agerpres.
Arestat în 1966 şi condamnat după doi ani la spânzurătoare, Iwao Hakamada se află pe culoarul morţii aşteptând de aproape jumătate de secol să fie executat. Sora sa octogenară, Hideko, continuă de aproape 48 de ani să meargă în fiecare lună la închisoare, chiar dacă fratele ei mai mic refuză să o vadă de trei ani.
Acest fost angajat al unei uzine de soia, o vreme boxer profesionist, fusese declarat vinovat de uciderea patronului său, a soţiei acestuia şi a celor doi copii ai lor.
În ultimii ani însă au apărut noi elemente, printre care teste ADN negative, care pledează pentru nevinovăţia lui Iwao Hakamada. Acesta a susţinut totdeauna că nu a avut nicio legătură cu cvadruplul asasinat. Pedeapsa sa capitală fusese confirmată de Curtea Supremă în 1980.
Revizuirea procesului a fost cerută cu mult timp în urmă. Chiar unul dintre judecătorii care pronunţaseră pedeapsa capitală împotriva lui Iwao Hakamada spune că nu fusese niciodată convins de vinovăţia acestuia, însă nu a putut ‘întoarce’ votul colegilor.
Unii, începând cu organizaţia Amnesty International, ar dori ca redeschiderea procesului Hakamada să-i determine pe japonezi să se întrebe în legătură cu temeinicia motivelor de menţinere a pedepsei capitale. În cazul asasinatelor, în special când sunt vizaţi copii, majoritatea japonezilor sunt convinşi că execuţia este singura sancţiune potrivită.
Asociaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului denunţă neîncetat cruzimea unui sistem în care condamnaţii la moarte îşi aşteaptă sfârşitul chiar şi mai mulţi ani, izolaţi în celula lor, şi nu sunt anunţaţi decât cu câteva ore înainte de a fi duşi la eşafod.
În Japonia, în anticamera morţii mai sunt 129 de condamnaţi la pedeapsa capitală, potrivit Ministerului Justiţiei. Japonia şi Statele Unite ale Americii sunt singurele democraţii industrializate care mai aplică această sancţiune, adaugă sursa citată.