Această nouă luare de atitudine creşte posibilitatea ca problema legalităţii programului Agenţiei Naţionale de Securitate americane (NSA) să fie tranşată, în cele din urmă, de Curtea Supremă a SUA, scrie Agerpres.
Conform judecătorului William Pauley, a cărui decizie a fost consultată de AFP, colectarea metadatelor (număr apelat, durata apelului) aspiră virtual informaţiile tuturor apelurilor telefonice spre şi în SUA. Dar, asigură el, aceasta este riposta guvernului american dată Al-Qaida, reţeaua extremistă responsabilă de atentatele din 11 septembrie 2001.
Magistratul era invitat să se pronunţe într-un dosar în care influenta Asociaţie de Apărare a Libertăţilor Civile (ACLU) ataca administraţia Obama sub pretextul că programul de supraveghere al NSA este, potrivit ei, ilegală. ACLU speră ca justiţia să-i pună capăt şi să dispună „ştergerea tuturor datelor colectate”.
„Problema pusă curţii este de a şti dacă programul de colectare masivă a metadatelor telefonice este legal. Curtea estimează că este”, scrie judecătorul Pauley.
Pentru magistratul newyorkez „nu există nicio dovadă că guvernul ar fi utilizat colectarea masivă de metadate telefonice în alte scopuri decât prevenirea şi anchetarea atacurilor teroriste”.
Într-un comunicat, ACLU se declară „foarte decepţionată” de decizia care, potrivit lui Jameel Jaffer, unul dintre experţii săi, minimalizează implicaţiile pe care le are supravegherea guvernamentală asupra vieţii private”, a cărei protecţie este garantată de Cel de-al patrulea amendament al Constituţiei.
Ministerul Justiţiei, în schimb, s-a declarat satisfăcut de sentinţă prin purtătorul său de cuvânt, intervievat de AFP.
Dezbaterea pe care o suscită atât în tribunale, cât şi în presă programul de supraveghere al NSA impune preluarea ei de către Curtea Supremă, singura în măsură să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea lui.
Pe plan politic, preşedintele Barack Obama este pe cale să studieze în jur de 40 de recomandări emise de un grup de experţi desemnaţi să exploreze piste de reflexie pentru a amenda, dacă nu chiar a reforma programele NSA. Liderul de la Casa Albă intenţionează să se pronunţe cu privire la acest subiect în luna ianuarie.