„Cererea lui Strauss-Kahn de clasare a plângerii este respinsă”, scrie într-o decizie de 12 pagini a judecătorului din Bronx Douglas McKeon, respingând teza avocaţilor lui DSK potrivit căreia fostul ministru francez nu poate face obiectul acuzaţiilor civile deoarece beneficia de imunitate diplomatică în calitate de director general al FMI.
„Confruntat cu legea clară potrivit căreia demisia sa voluntară din FMI a pus capăt imunităţii pe care ar fi putut să o aibă, Strauss-Kahn a încercat (juridic vorbind) să joace toate cărţile”, a scris judecătorul, subliniind că DSK nu a evocat această imunitate în cursul procedurii penale.
Decizia judecătorului începe cu un extras din raportul anual al FMI pentru 2011, care afirmă: „Reputaţia de mii de ani poate fi determinată de comportamentul dintr-o oră”.
Judecătorul a respins astfel teza avocaţilor lui Strauss-Kahn, care au invocat o Convenţie adoptată de ONU în 1947 pentru a afirma că clientul lor nu poate fi judecat.
Avocaţii, care pot face apel împotriva acestei decizii, afirmau că DSK beneficiază de o imunitate absolută, inclusiv pentru fapte care nu au legătură cu funcţia sa oficială. Ei mai spuneau că această imunitate era valabilă până la revenirea sa în Franţa în septembrie 2011.
Camerista Nafissatou Diallo, în vârstă de 33 de ani, care nu a mai făcut declaraţii de câteva luni şi nu s-a întors niciodată la lucru, afirmă că fostul ministru francez a constrâns-o să-i facă felaţie la 14 mai 2011, în camera sa de la hotelul Sofitel din New York.
Plângerea civilă, depusă la 8 august, vizează obţinerea de despăgubiri a căror sumă nu a fost precizată de Diallo.
Dominique Strauss-Kahn a recunoscut o scurtă relaţie sexuală „inadecvată”, dar a afirmat într-un interviu televizat în septembrie că nu a existat violenţă şi nici constrângere.