Filipine este una dintre cele mai periculoase regiuni din lume pentru jurnalişti şi cei mai mulţi dintre autorii acestor omucideri nu sunt condamnaţi.
Percival Mabasa se ducea luni cu maşina la sediul postului de radio DWBL, unde lucra, când doi agresori pe o motocicletă l-au împuşcat, a declarat şeful poliţiei din Las Pinas, Jaime Santos, pentru postul de ştiri Teleradyo. „El a fost implicat în munca sa şi acesta poate fi motivul uciderii sale„, a adăugat el, citat de philstar.com.
Percival Mabasa, cunoscut sub numele de Percy Lapid, l-a criticat deschis pe fostul preşedinte Rodrigo Duterte şi politicile urmate de guvernul succesorului său, Ferdinand Marcos Jr.
El a denunţat în special dezinformarea în jurul legii marţiale în vigoare sub regimul tatălui actualului preşedinte, precum şi practica „marcajului roşu” vizând includerea pe lista neagră a persoanelor acuzate că sunt simpatizanţi comunişti, a informat Sindicatul Naţional al Jurnaliştilor din Filipine. Grupul de apărare a presei a subliniat că moartea jurnalistului arată că „jurnalismul rămâne o profesie periculoasă în ţară”.
One of Percy Lapid’s final topics on his program „Lapid Fire” was talking about Rodrigo Duterte and Lorraine Badoy’s continuous redtagging of individuals.
Just a few hours ago, Ka Percy was murdered.
Justice for Percy Lapid! ✊🏼#DefendPressFreedom#StopTheKillingsPH pic.twitter.com/Wob3tMR29o
— Carlo #DefendPressFreedom (@socid777) October 3, 2022
Citeşte şi Tragedie imensă: un fotbalist de naţională a murit într-un grav accident rutier. Avea 28 de ani
Percival Mabasa este al doilea jurnalist ucis de când „BongBong” Marcos a fost ales preşedinte al Filipinelor la 30 iunie, a adăugat sindicatul.
Şeful interimar al poliţiei din Manila a anunţat înfiinţarea unui grup de anchetatori care să investigheze circumstanţele morţii acestui jurnalist.
Într-un raport apărut în octombrie 2021, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) cu sediul în New York a clasat Filipine pe locul 7 în Indexul său global de impunitate, cu 13 crime nerezolvate.
De la crearea în 2008 a acestui index care evidenţiază cele mai periculoase ţări pentru practicarea jurnalismului, Filipine au fost incluse în mod regulat.
Din 1992, cel puţin 150 de jurnalişti au murit, potrivit site-ului CPJ.
Citeşte şi Şoc în fotbal! Vedeta a făcut stop cardiac pe teren şi nu a mai putut fi salvată. Avea 25 de ani