Mostrele de apă recoltate în ianuarie 2013 din lacul Whillans sunt dominate de o duzină de specii de organisme din familia Archaea chemoautotrofe – organisme care consumă dioxid de carbon, fier, sulf sau amoniac, conform lui John Priscu, biolog la Montana State University şi coordonatorul echipei de microbiologi care a analizat apa din lacul Whillans. În mostrele de apă au fost identificate şi organisme heterotrofe, iar oamenii de ştiinţă caută şi organisme eucariote, scrie Agerpres.
„Studiile continuă”, a precizat John Priscu.
În luna ianuarie s-a forat prin calota glaciară până la suprafaţa lacului Whillans şi au fost colectate mostre necontaminate de apă. Oamenii de ştiinţă au descoperit şi degajări de metan în apa acestui lac, degajări de până la 3,5 kilograme pe zi. Momentan se încearcă determinarea originii acestui gaz, care ar putea fi produs de bacterii sau ar putea să se degaje dintr-un depozit vechi de sedimente aflat sub lac.
Lacul Whillans este îngropat sub 800 de metri de gheaţă în Antarctica de Vest şi ar putea fi un lac foarte tânăr. Apa s-a scurs şi a umplut bazinul acestui lac de două ori din 2006 şi până în prezent, iar pentru că nu există dovezi ale fluctuaţiei apei înainte de 2004, este posibil ca lacul Whillans să nu fi existat înainte de 2004.
„Lacul subglaciar Whillans are probabil vârsta de câţiva ani”, a mai adăugat Priscu.
Echipa condusă de Joh Priscu urmează să colecteze noi mostre din lacul Whillans în cusul acestei veri australe.