Fostul lider rebel „a fost implicat direct în recrutarea a mii de copii” pe care mai târziu ”i-a folosit pentru a participa, sub controlul unor substanţe ilegale şi al alcoolului la operaţiuni ce vizau uciderea, violarea şi pedepsirea inamicului”, a declarat reprezentanta a 298 de victime, Sarah Pellet.
Acuzarea a descris marţi o imagine teribilă a presupuselor abuzuri comise sub ordinele lui Ntaganda în perioada 2002-2003, la deschiderea în faţa CPI a ultimei faze a procesului său.
Supranumit ”Terminator”, Ntaganda trebuie să răspundă pentru 13 crime de război şi cinci crime împotriva umanităţii comise în Ituri şi pentru care el a pledat nevinovat în septembrie 2015. El este acuzat că a ordonat ucideri, jafuri şi violuri comise de trupele sale, informează Agerpres.
Pledoariile finale au fost deschise marţi, la aproape trei ani de la începerea procesului lui Ntaganda în faţa CPI, unde se află deţinut fostul lider de război.
La mai bine de 15 ani de la faptele comise în timpul unui conflict care, conform ONG-urilor, a făcut peste 60.000 de morţi, victimele încă mai aşteaptă să li se facă dreptate. „Este timpul ca victimele să lase trecutul în urma lor şi să avanseze şi să construiască un viitor”, a spus Pellet, potrivit Agerpres.
Ntaganda a avut un rol central în planificarea operaţiunilor Uniunii patrioţilor congolezi şi a braţului său armat, Forţele patriotice pentru Eliberarea Congo (FPLC), a indicat marţi acuzarea. Ntaganda, în vârstă de 44 de ani, ar fi dat ordinele, ar fi planificat şi programat operaţiunile, ar fi coordonat logistica şi ar fi furnizat arme trupelor sale.
În faţa judecătorilor săi, fostul lider de război vrea să se prezinte ca o „fiinţă umană”, a declarat avocatul său, canadianul Stéphane Bourgon. „Este de aşteptat ca Ntaganda să facă o declaraţie spre sfârşitul pledoariilor sale”, a spus Bourgon, informează Agerpres.
Audierile vor avea loc până joi, dar judecătorii CPI ar putea da verdictul în câteva luni sau chiar ani.