Claudiu-Iorga Palaz, fost membru PDL, în prezent PMP, a depus la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci), la data de 4 aprilie 2015, o cerere pentru înregistrarea mărcii PDL.
Marca pentru care cere înregistrare liderul PMP include denumirea PDL, o siglă foarte apropiată de cea a partidului condus de Blaga, până la fuziunea cu PNL, inclusiv culorile albastru şi portocaliu.
CEREREA DE ÎNREGISTRARE:
SIGLA PDL:
„Fosta formaţiunea politică nu şi-a înregistrat la OSIM nici denumirea, nici sigla”, a declarat Palaz, la România TV.
Întrebat cum va folosi marca PDL, liderul PMP Constanţa a spus: „Credeţi că eu acum, în direct, la televiziune, voi dezvălui strategia de campanie care va fi în perioada următoare?”
„PDL nu va apărea, din punctul meu de vedere, pe scena politică românească. Nu înţeleg de ce înregistrarea şi recuperarea mărcii şi denumirii au creat atâta scandal şi nu a creat atâta scandal şi desfiinţarea partidului de către fosta conducere a partidului”, a adăugat Palaz.
Vasile Blaga a explicat, pentru stiripesurse.ro, că PNL a contestat decizia OSIM prin care PMP a rezervat sigla şi denumirea PDL.
„Conform legii partidelor politice, articolul 54, alienatul 1, PNL-ul de azi e proprietar al tuturor însemnelor şi denumirilor avute din 1990 până azi de fostul PNL şi fostul PDL”, a declarat Vasile Blaga.
Copreşedintele noului PNL invocă şi un precedent în acest sens. După ce PD a devenit PDL, Viorel Rînghilescu a revendicat numele Partidului Democrat, însă democrat-liberalii au câştigat în instanţă.
Legea partidelor politice prevede că „denumirea integrală şi denumirea prescurtată ale unui partid politic înregistrat legal, precum şi semnele permanente folosite de acesta, începând cu anul 1990, îi aparţin de drept, dacă le-a folosit primul, şi nu pot fi însuşite sau utilizate de alte partide politice înregistrate ulterior.”