Sosit sâmbătă pe arhipelagul Svalbard, Rogozin a publicat pe Twitter fotografii ale vizitei sale, subliniind influența rusească în această parte a Arcticii. Apoi, a plecat duminică spre Rusia.’Nu suntem foarte încântați’, a comentat gestul pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Rune Bjaystad, informează Agerpres.
Norvegia se aliniază sancțiunilor UE, care interzic venirea a circa 150 de responsabili ruși, ucraineni și crimeeni în urma anexării Crimeei în martie 2014 de către Rusia, iar Rogozin este unul dintre aceștia.
Mai mult, foarte recent ‘noi am indicat clar Ambasadei ruse la Oslo că persoanele de pe această listă nu sunt binevenite în Svalbard’, a subliniat un alt purtător de cuvânt al diplomației norvegiene, Frode Overland Andersen.
Citeşte şi Foştii aliaţi ai lui Putin sunt îngrijoraţi de politicile agresive ale liderului de la Kremlin
Estimând că această vizită este ‘regretabilă’, el a precizat că Norvegia a ‘cerut autorităților ruse o explicație’.
Vicepremierul rus a profitat de un tratat din 1920 care prevede, chiar dacă Svalbard este administrat de Norvegia, o ‘egală libertate de acces’ cetățenilor tuturor țărilor semnatare. Norvegienii sunt ‘pur și simplu geloși că noi ne scăldăm la Polul Nord’, a ironizat Rogozin pe Twitter.
Ambasadorul Rusiei în Norvegia, convocat la MAE norvegian
Ambasadorul Rusiei în Norvegia, Viaceslav Pavlovski, a fost convocat luni la Ministerul de Externe norvegian în urma vizitei efectuate la sfârșitul săptămânii trecute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin în arhipelagul Svalbard. Acesta figurează pe lista cu sancțiuni a Uniunii Europene în urma anexării Crimeii de Moscova în martie 2014, relatează ziarul Aftenposten, care îl citează pe șeful diplomației norvegiene, Borge Brende, potrivit mass-media ruse, citate de Agerpres.
Arhipelagul Svalbard este controlat de Oslo, dar are un statut internațional special. Rușii au dreptul să viziteze insulele fără viză. După ‘escapada’ lui Rogozin, sugera duminică BarentsObserver, Oslo ar putea lua în considerare impunerea unor restricții în ceea ce privește accesul rușilor în arhipelag.
După cum menționa publicația Aftenposten, Rogozin care a sosit în arhipelag cu o cursă charter din Rusia a trecut de controlul pașapoartelor, unde trebuia să fie oprit.