Un litru de lei de floarea soarelui costă 6 euro în Germania. Se pare că scumpirea are legătură cu războiul din Ucraina. În Germania, floarea soarelui crește pe aproximativ 30.000 de hectare, restul materiei prime era importată din Ucraina.
Germania se confruntă cu o criză a uleiului de floarea soarelui, iar preţul a luat-o razna. Un litru a ajuns să coste peste 6 euro.
În unele magazine stocurile au fost epuizate, în timp ce în altele o familie nu poate cumpăra mai mult de un litru.
Raţionalizarea uleiului a început de aproximativ două luni, de când a început şi războiul din Ucraina. Inițial puteai cumpăra maxim 2 litri, dar există magazine care au redus la jumătate.
Potrivit datelor prezentate de Asociaţia Industriei de Prelucrare a Seminţelor Oleaginoase, Germania acoperă 94 la sută din necesarul de ulei de floarea-soarelui cu importuri. Asociația avertizase din 1 martie de blocajul cauzat de criza din Ucraina, potrivit EVZ.
De asemenea, este de aşteptat ca în lunile următoare să existe restricții privind fluxul de mărfuri din floarea soarelui, in și soia din regiunea de conflict. Dacă există blocaje pe termen scurt în materiile prime individuale, acestea sunt foarte greu de înlocuit.
În caz că vă întrebați care este varianta mai ieftină ca să înlocuiți uleiul de floarea soarelui, specialiștii vă dau câteva idei legat de ce puteți folosi.
Untura de porc este cea mai ieftină alternativă pentru uleiul de gătit. Totodată, se mai poate apela și la untura de rață, de gâscă, sau la uleiul de rapiță și cel de palmier, însă acestea au un preț mai ridicat.
Nutriționiștii spun că untura de porc este ideală pentru gătit, iar prețul este accesibil oricui – 450 de grame de untură de porc costă între 7 şi 10 lei.
„Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu 4 persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile”, a declarat Gina Bradea, cunoscut vlogger de cooking.
Citeşte şi STUDIU. Cu cât au crescut preţurile alimentelor de bază faţă de anul trecut