„Au fost dispuse măsuri de transmiteri prin sistemul rapid de alertă și a fost notificat județul de unde provenea producătorul respectivului produs. Cantitatea de șase kilograme de carne, comercializată la Reșița, expira la data de 22 iulie, iar buletinul de analiză a venit în data de 29 iulie, când acest produs nu a mai fost regăsit pe rafturi, fiind probabil cumpărat deja. Supermarketul controlat a respectat toate condițiile sanitar-veterinare indicate de producător. Da, producătorul este din Vâlcea, după cum deja s-a spus în media„, a declarat, joi, directorul adjunct al DSVSA Caraș-Severin, Dorin Imbrea.
La data emiterii buletinului de analiză de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), DSVSA Caraș-Severin a efectuat un control la supermarketul respectiv, dar inspectorii nu au mai identificat nicio cantitate din acest produs.
„În vederea determinării prevalenței de Escherichia coli (E.coli) de pe suprafețele carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă, carnea tocată, carne preparată, din lapte și produse din lapte, la nivelul României, prin dispozițiile date de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, a fost întocmit un program de prelevare de probe. Urmare a recoltării din acest supermarket din Reșița, la un produs de pastă de mici din carne de vită-oaie a fost găsită Escherichia coli. Desigur, au fost urmate instrucțiunile ce trebuiau efectuate în astfel de cazuri„, a afirmat Dorin Imbrea.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Caraș-Severin, Daniel Botgros, a precizat, pentru AGERPRES, că bacteria E.Coli este una comună, care există în sistemul digestiv al omului.
„O parte poate să dezvolte însă o toxină — SHIGA—care dă complicații, infecții ale sistemului urinar. Cel mai periculos este pentru copiii sub cinci ani și pentru persoanele vârstnice. Se manifestă, în general, prin scaune diareice cu sânge și febră. Nu se recomandă antibiotic, dar este necesară reechilibrarea electrolitică a organismului și hidratarea. Dacă simptomele persistă, persoana în cauză trebuie să se prezinte la medic. E.Coli se mai poate lua, pe lângă alimentele din carne și lapte, și din alimente nespălate ori după contactul cu animale„, a afirmat Daniel Botgros.