Acest premiu, în valoare de 60.000 de euro, recompensează angajamentul lui Murat Arslan, care „a apărat întotdeauna independența magistraturii”, a precizat Consiliul Europei.
Murat Arslan, fost raportor de renume al Curții Constituționale turce, a fost plasat în detenție în cadrul campaniei de epurări care a urmat tentativei de lovitură de stat din Turcia de la 15-16 iulie 2016.
El a prezidat Asociația judecătorilor și procurorilor (YARSAV), o organizație nonguvernamentală critică la adresa puterii și care a fost dizolvată după tentativa de lovitură de stat, potrivit Agerpres.
Decernat în absența lui Arslan, Premiul Vaclav Havel a fost ridicat în numele său de o reprezentantă a Asociației ‘Magistrați europeni pentru democrație și libertăți’ (MEDEL), care l-a nominalizat pe Arslan.
MEDEL cuprinde asociații naționale de magistrați, judecători și procurori din 15 țări europene.
Citeşte şi Parlamentul European cere suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE
Comitetul Helsinki din Ungaria, pentru activitățile sale în domeniul drepturilor omului, precum și un iezuit austriac, părintele Georg Sporschill, care și-a consacrat viața celor mai vulnerabili, au fost ceilalți doi finaliști.
Creat în 2013, Premiul Vaclav Havel, decernat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), recompensează acțiuni excepționale ale societății civile în domeniul apărării drepturilor omului.
Anul trecut, premiul a fost obținut de Nadia Murad, supraviețuitoare yazidi a grupării Statul Islamic și tânără militantă irakiană pentru drepturile omului.