Un celebru bucătar explică ce date de expirare trebuie luate, de fapt, în considerare. James Kenji López-Alt susține că aceste termene de valabilitate nu au, în cele mai multe cazuri, vreo legătură cu siguranța. Bucătarul este autorul mai multor cărți de bucate, dar și câștigătorul unuia dintre cele mai apreciate premii din domeniul gastronomic.
López-Alt a vorbit despre termenul de valabiliatate al unor alimente precum pâinea, ouălea, fasolea și laptele, dar și despre cum trebuie depozitate corect pentru a fi sigure pentru consum mai multă vreme.
Într-un articol scris pentru New York Times, scriitorul culinar din SUA a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când depozităm anumite alimente. Prima carte scrisă de bucătar, „Laboratorul culinar: cum să gătești mai bine acasă cu ajutorul științei”, a ajuns bestseller și i-a adus acestuia premiul Fundației James Beard în 2016, pentru cea mai bună carte de bucate generală, distincție consoderată „Oscarul industriei alimentare” în SUA.
„Știm cu toții cum miroase un ou stricat, nu-i așa? Dar de câte ori ați simțit cu adevărat mirosul unui ou? O dată? De două ori? Niciodată? Probabil că niciodată, cel puțin conform sondajului improvizat pe care l-am realizat pe Twitter. Asta pentru că este nevoie de mult timp pentru ca ouăle să se strice”, a scris acesta în articol.
Acesta vorbește și despre modul de ambalare al produselor în SUA, care diferă de cel din Europa, și subliniază că ouăle ar putea fi bune și după 60 de zile.
„60 de zile întregi (pot rezista, n.r.). Dar sunt șanse mari ca acestea să fie încă gustoase și câteva săptămâni mai târziu”, mai adaugă marele bucătar.
Cei care au citit articolul au apreciat informația și au oferit exemplul personal.
„Copiii mei vor să arunce totul dacă data de expirare a trecut. Ieri am cumpărat cu 3 dolari 12 ouă care au expirat (cu 3 săptămâni în urmă, n.r.). Sunt încă bune”, a scris cineva.
O altă persoană a amintit un mod de verificare al prospețimii: „Eu folosesc ouăle uneori la trei sau patru luni după data de «expirare». Utilizez doar testul de plutire. Puneți oul într-un pahar cu apă. Dacă se scufundă sau stă în picioare, este încă bun. Dacă plutește, este vechi sau s-a stricat. Cel mai bine e să-l arunci”.
Totuși, care este momentul potrivit pentru a arunca un aliment și cum pot fi păstrate pentru mai multă vreme.
Datele de expirare nu au nimic de-a face cu siguranța. Este cea mai bună estimare a producătorilor cu privire la momentul în care produsul lor nu va mai fi la calitate maximă, indiferent ce înseamnă asta. Ei tind să fie destul de conservatori cu aceste date, știind că nu toți ne ținem cămara întunecată și că nu deschidem frigiderul doar cât este necesar. (Eu, de exemplu, nu aș lăsa niciodată ușa frigiderului deschisă minute în șir în timp ce mă gândesc la ce să mănânc)”, a explicat James Kenji López-Alt.
Citește și: Cu ce se ocupă celebrul bucătar Vlăduț Florica, după ce a fost dat afară de la Neatza cu Răzvan și Dani
Totodată, potrivit bucătarului, oțetul de mere, extractul de vanilie, zahărul, sarea, siropul de porumb și melasa vor rezista la nesfârșit, dacă sunt de bună calitate. Făina albă poate fi folosită oricât de veche ar fi, însă, făina integrală de grâu poate căpăta „un miros metalic sau de săpun”, după numai câteva luni. Orezul alb rafinat rezistă și el mai mult decât orezul brun, care nu mai poate fi consumat după câteva luni.
„Acest lucru se întâmplă pentru că cerealele nerafinate conțin grăsimi, iar grăsimile sunt primele care se sting. Nucile, de obicei bogate în grăsimi, vor râncezi în câteva luni în cămară”, mai spune bucătarul. Sfatul acestuia este de a le păstra la rece.
Uleiul nu trebuie ținut în apropierea aragazului, deoarece se poate strica mai repede din cauza căldurii. Pâinea din supermarket, care conține conservanți, poate rezista până la câteva săptămâni dacă este ținută în frigider: „Eu feliez pâinea, o pun la congelator, scot câte o felie și o prăjesc”, spune bucătarul.
În cazul conservelor, este bine de știut că cele din metal rezistă mai bine decât cele din sticlă sau plastic: „Dacă nu există niciun semn exterior de deteriorare, cum ar fi umflături și rugină, mucegai ori miros puternic atunci când le deschideți, carnea fructele și legumele conservate vor rămâne la fel de gustoase ca în ziua în care le-ați cumpărat, timp de ani”.