Autorii, de la University of East Anglia (UEA) din Regatul Unit, au folosit date actuale din Mexic, unde este prezentă febra dengue, şi informaţii despre ţări din Uniunea Europeană în scopul de a calcula probabilitatea de răspândire a bolii în Europa. Experţii au descoperit că regiunile de coastă de la Marea Mediterană şi Marea Adriatică, valea râului Po din nordul Italiei şi nord-estul Italiei prezintă un risc major.
Febra dengue este cauzată de un virus care este transmis de ţânţari. Anual sunt infectate 50 de milioane de persoane din întreaga lume, iar printre simptomele bolii figurează febra, durerile de cap, durerile musculare şi articulare. Boala cauzează anual aproximativ 12.000 de decese, mai ales în Asia de Sud-Est şi în zona Pacificului de Vest.
Dat fiind faptul că ţânţarii care poartă şi transmit virusul se dezvoltă în condiţii de climă temperată şi umedă, febra dengue se manifestă mai frecvent în zone cu astfel de condiţii climatice. Densitatea populaţiei şi numărul mare de călători sunt, de asemenea, asociate cu răspândirea bolii în ultimele decenii. Cazuri locale, precum cele detectate în Franţa şi Croaţia în 2010, arată în mod clar că febra dengue poate fi transmisă în Europa.
Cercetătorii au dorit să evalueze probabilitatea ca boala să se ‘stabilească’ în Europa pe măsură ce clima acesteia se schimbă, până la sfârşitul secolului. Ei au analizat datele din Mexic cu privire la apariţia febrei dengue şi efectul variabilelor climatice precum temperatura, umezeala şi precipitaţiile, precum şi factori social-economici precum populaţia şi Produsul Intern Brut (PIB) raportat la numărul de locuitori. S-au examinat, de asemenea, cazurile de dengue din state membre ale Uniunii Europene în patru perioade: de referinţă (între 1961 şi 1990), pe termen scurt (2011-2040), pe termen mediu (2041-2070) şi pe termen lung (2071-2100).
Rezultatele proiecţiilor pe termen lung au evidenţiat un mai mare risc de boală în comparaţie cu condiţiile de bază. De la două cazuri înregistrate la 100.000 de locuitori se va ajunge la 10 cazuri la 100.000 de locuitori în unele locuri, iar zonele care prezintă cel mai mare risc sunt zona de coastă şi valea râului Po, din Italia, zona de coastă a Spaniei la Marea Mediterană şi sudul Spaniei în general.
Autorii recunosc limitele studiului lor: se bazează pe date clinice din Mexic, unde există o variaţie mult mai mică între anotimpurile vară şi iarnă decât în Europa, ceea ce afectează supravieţuirea şi hibernarea ţânţarilor.