Un medic infecţionist de la Spitalul „Victor Babeş” recomandă renunţarea la certificatul verde. Voichiţa Lăzureanu a explicat de ce este bine ca România să renunţe la certificatul verde COVID.
„Din luna martie ar fi bine să renunţăm la certificatul verde. Acestă tulpină (n.r. Omicron) pare că este extrem de infecţioasă, dar din fericire, cu foarte puţine forme severe de boală. Majoritatea sunt fie asimptomatici, fie cu forme uşoare de boală, şi atunci nu prea îşi mai găseşte locul acest certificat verde.
Cred că e momentul să revenim la ceea ce ştiam înainte. Să ne împărţim în sănătoşi şi bolnavi, adică pacientul cu forme simptomatice, şi nu în pozitivi şi negativi, nu în vaccinaţi şi nevaccinaţi, ci să revenim la clasicele diagnostice pe care le ştiam înainte de această pandemie, pentru că la un moment dat şi această pandemie trebuie să o vedem aşa cum este acum, în scădere şi cu potenţial de transformare în izbucniri epidemice, probabil sezoniere”, a declarat Voichița Lăzureanu la Antena 3.
Certificatul verde COVID-19 ar putea expira, de la 1 februarie 2022, pentru o parte din românii vaccinaţi împotriva coronavirusului. Momentan, conform unei directive UE, această decizie se aplică doar la nivel interţări, fiecare stat urmând să analizeze şi să legifereze pe propriul teritoriu modul de funcţionare a certificatului verde.
Cu alte cuvinte, până la o decizie oficială a CNSU, ratificată printr-o HG publicată în Monitorul Oficial, românii cărora le-a expirat vaccinul vor putea intra în continuare la mall, la restaurant, la teatru sau evenimente sportive.
Dar de la 1 februarie 2022, certificatul verde expiră pentru românii care merg în alte ţări ale UE. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat săptămâna trecută că documentul nu va mai fi valabil pentru cei care au amânat doza booster. Mai exact, este vorba despre cei care nu s-au mai vaccinat împotriva coronavirusului în ultimele 9 luni. Astfel, certificatul verde ar urma să expire la 1 februarie 2022 pentru cei vaccinaţi cu schema completă, care nu au făcut doza booster şi pentru care au trecut 9 luni de la ultima doză administrată. Aceştia se pot imuniza până la finalul lunii ianuarie, ceea ce va prelungi termenul de valabilitate al documentului.
Reamintim că OMS recomandă ridicarea interdicţiilor de călătorie şi să nu li se ceară călătorilor care merg în alte ţări dovada vaccinării.