Medicul Alexis Cochino spune că unul dintre adolescenții pe care îi are în grijă a încercat să-și ia viața, disperat de lipsa tratamentului. Miercuri dimineata, la ora 10, la Guvern are loc o întâlnire între premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătătii, Florian Bodog, dar și șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. La întâlnire va participa la medicul Alexis Cochino.
“Există, pe imunologie pediatrică, aproximativ 100 de copii a căror viață este pusă în pericol în acest moment. Sunt, unii dintre ei, internați în spital, unii cu boli grave. Dacă nu vor ajunge azi, acum medicamentele, riscă să-și piardă viața. Și mulți alții sunt în situații similare, deși încă nu la fel de grave. Sunt adolescenți, dintre copiii mai mari, care auzind toate discuțiile și simțind agitația noastră și a părinților și disperarea, unul a încercat să se sinucidă și celălalt vrea să facă același lucru. Îmi pare rău (în lacrimi), cam asta e situația în pediatrie“.
Pana acum, o femeie din județul Alba a murit pentru ca nu a primit la timp imunoglobulina de care avea nevoie. In situatia ei sunt si alți pacienți din țară care așteaptă și acum ajutor de la autorități.
Medicul pediatru imunolog Alexis Cochino va merge și el la întâlnirea de la Guvern. Doctorul spune că viețile a aproape 100 de copii depind de acest tratament. În lacrimi, cere ajutorul autorităților.
Acesta spune ca până acum, pacienții care depind de imunoglobulină nu s-au mai confruntat cu lipsa tratamentului.
“În ultimii 3-4 ani, a fost un flux relativ previzibil de imunoglobulină, ceea ce a făcut ca viața lor să fie aproape normală, cu excepția faptului că trebuie să vină lunar la spital pentru a-și face tratamentul. Dar, în rest, viața lor se poate desfășura normal, se duc la școală, învață, au prieteni, cresc, unii au ajuns studenți“, spune medicul Alexis Cochino.
La întâlnirea de miercuri, de la Palatul Victoria, au fost convocaţi şi şefii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Potrivit Agerpres, ministrul Sănătăţii ar urma să vină la întâlnire însoţit de producători de astfel de medicamente.
Plăngere penală la Parchetul General pe numele lui Florian Bodog pentru ”conduita pasivă” în criza imunoglobulinei
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunţă că a sesizează Parchetul General cu privire la modul în care ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei care a dus la decesul unei persoane.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, plângerea se referă la conduita pasivă a Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog şi a subalternilor săi care, de mai bine de şase luni, ”nu au luat măsuri pentru a pune la dispoziţia bolnavilor care suferă de imunodeficienţe primare şi de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulină”.
”În lipsa acestui medicament vital, viaţa a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, în fiecare clipă, în pericol. În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunţat că se retrag de pe piaţă. Deşi i-a fost semnalată situaţia inclusiv de către FACIAS, şi a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil faţă de viaţa bolnavilor, Ministerul Sănătăţii condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură”, anunţă FACIAS.
Potrivit organizaţiei, primul deces provocat de ”neglijenţa autorităţilor statului s-a înregistrat sâmbăta trecută, în Alba Iulia.
”FACIAS acordă asistenţă juridică familiei victimei pentru ca cei responsabili să răspundă în faţa legii pentru indiferenţa cu care au tratat această situaţie”, se mai arată în document.
Asociaţia anunţă că aşteaptă ”cu interes” decizia premierului în această situaţie.
”Conform art. 34 din Constituţie, statul este obligat să asigure fiecărui cetăţean accesul la medicamente esenţiale şi să îi ocrotească viaţa şi sănătatea. Primul Ministru a intervenit în această problemă. Aşteptăm cu interes deciziile sale. Sănătatea cetăţenilor trebuie să fie o prioritate naţională”, se mai arată în document.
Luni, Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că au plecat către unităţile spitaliceşti din ţară 2.200 de flacoane de Pentaglobin, care să rezolve problema urgentă a lipsei de imunoglobulină.
De asemenea, Bodog a precizat că, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) şi 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantităţi ce vor acoperi nevoile pacienţilor din România. Până atunci, ministrul Sănătăţii cere spitalelor care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unităţile medicale din ţară, unde s-au identificat 1.700 de fiole de imunoglobulină.
Marţi, Ministerul Sănătăţii a anunţat că s-a înfiinţat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat.
De asemenea, va fi înfiinţată o linie telefonică specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul. Sţmbătă, fostul ministrul al Sănătăţii Vlad Voiculescu a relatat despre cazul unei femei care a murti la spitalul din Alba-Iulia din lipsa imunoglobulinei.