Chiar dacă studiile afirmă că imunizarea colectivă ar putea limita efectele pandemiei de COVID-19, medicii susțin că suntem departe de acel moment. În ciuda numărului mare de îmbolnăviri raportate zilnic inclusiv în țara noastră, cifrele necesare pentru atingerea unui grad eficient de imunizare în masă sunt încă scăzute.
„La momentul de față nu putem vorbi despre imunizare naturală, în masă și nici în viitorul apropiat, pentru că acest fenomen important din punct de vedere epidemiologic devine cumva eficient atunci când avem peste 70% – 80% din populația generală cu anticorpi. Devine din ce în ce mai complicat acest răspuns imunologic pentru că este clar că nu-l înțelegem pe deplin (virusul – N.R.), nu toate persoanele dezvoltă anticorpi și cei care dezvoltă anticorpi, mai ales cei asimptomatici sau cu forme ușoare, pierd mult mai ușor acest titru de anticorpi considerat protector„, a declarat, pentru Medika TV, dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli de infecțioase la Spitalul Militar Central din Bucureşti.
De asemenea, mecanismele de apărare a organismului în fața SARS-CoV 2 par mult mai complexe decât se cunoaște până în prezent. „Se pare că vorbim de un răspuns imun celular, de un alt tip de răspuns imun, care cumva ar fi mult mai benefic în ceea ce privește protecția față de reinfecție și pe care este foarte greu să-l depistăm prin testele de rutină. Așa încât și testele ulterioare de evaluare a prevalenței infecției în populația generală cumva se vor lovi de de acest factor de eroare, că nu toți pacienții dezvoltă anticorpi, iar cei care dezvoltă îi pot pierde în scurt timp„, a mai spus medicul infecționist Valeriu Gheorghiță.