Meteoritul marţian NWA 7533 are 4,4 miliarde de ani vechime şi conţine dovezile unei coliziuni antice cu un asteroid, sugerând că roca provine din sudul Planetei Roşii, plin de cratere.
„Avem în sfârşit o mostră din terenul marţian, care deţine toate secretele naşterii Planetei Roşii şi dezvoltării sale”, a decalarat principalul autor al studiului Munir Humayun de la Florida State University pentru space.com.
„Este parte din istoria lui Marte când au apărut oceanele şi atmosfera, dar şi viaţa, dacă ar fi exista acolo„, mai spune Humayun. „Este ca şi cum deschidem un cufăr cu comori – va dura ceva până când vom găsi cele mai valoroase comori, însă sunt extrem de multe în acest meteorit”, a mai spus expertul.
Humayun şi colegii săi au supus meteoritul NWA (prescurtarea de la Nord Vestul Africii, unde a fost găsit) 7533 unei serii de analize. Cercetătorii au aflat deja vârsta lui – 4,4 milioarde de ani.
„Este la circa 100 de milioane de ani după ce praful s-a condensat în sistemul solar. Ştim acum că Marte a avut o crustă în primii 100 de milioane de ani când a început formarea planetelor şi că crusta sa s-a format în acelaşi timp cu cea de pe Terra şi de pe Lună”, explică Humayun.
Mai mult, măsurând abundenţa anumitor elemente din meteorit, Humayun şi echipa sa au putut să calculeze grosimea scoarţei Planetei Roşii.
„Scoarţa avea o grosime de circa 50 de kilometri atunci„, a mai zis ea.
Deşi experţii spun că anticul Marte era relativ cald şi umed, echipa nu a găsit minerale care se formează în prezenţa apei în meteoritul NWA 7533. Ei analizează în continuare roca marţiană, în căutarea a noi informaţii.