Un meteorit interstelar este un obiect spaţial ce provine din afara sistemului solar. Oamenii de ştiinţă spun că astfel de fenomene sunt extrem de rare, conform CNN.
Potrivit cercetătorilor, obiectul cu pricina este cunoscut sub numele de CNEOS 2014-01-08 şi a ars în atmosfera Pământului pe data de 8 ianuarie 2014, pe coasta de nord-est din Papua Noua Guinee.
Corpul cosmic a făcut obiectul unui studiu realizat în 2019 de Amir Siraj care la acea vreme era student la student la Universitatea Harvard. Împreună cu Abraham Loeb, un profesor de ştiinţă la prestigioasa universitate, Siraj cerceta „Oumuamua”, primul obiect interstelar cunoscut din sistemul nostru solar, care a fost descoperit în anul 2017.
Amir Siraj a decis să consulte baza de date a Centrului NASA pentru a studia obiectele ce se află în apropierea Pământului, pentru a descoperi alte obiecte interstelare. Astfel, a reuşit să găsească un meteorit interstelar.
Potrivit Adevărul, meteoritul interstelar se deplasa cu 45 de kilometri pe secundă în raport cu Pământul, care se deplasează cu circa 30 de kilometri pe secundă, în jurul Soarelui. Fiindcă oamenii de ştiinţă au măsurat viteza rapidă cu care se deplasa meteoritul, aflându-se pe o planetă în mişcare, concluzia acestora a fost că meteoritul nu se deplasa cu 45km/s.
Viteza heliocentrică reprezintă viteza meteoritului în raport cu Soarele. Viteza se calculează în funcţie de unghiul la care un meteorit loveşte Pământul. Planeta se deplasează în jurul Soarelui, astfel că meteoritul ar fi putut lovi Pământul frontal, în direcţia opusă celei în care se deplasează planeta, sau din spate, în aceeaşi linie în care se deplasează Pământul.
Fiindcă meteoritul a lovit Pământul din spate, calculele lui Siraj au demonstrat că meteoritul se deplasa cu 60 de kilometri pe secundă în raport cu Soarele.
Ulterior, acesta a trasat traiectoria meteoritului şi a aflat că obiectul se afla pe o orbită liberă, concluzionând că meteoritul a venit din afara sistemului solar.