Micul fragment de rocă, de câțiva centimetri mărime, găsit în Argentina, în Campo del Cielo, a fost retrimis în Cosmos în luna iulie, la bordul unei nave de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), în cadrul unui experiment. Vineri, el va reveni pe Terra după ce vehiculul cu care se întoarce de pe ISS se va dezintegra în spațiu, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Imagini spectaculoase filmate de NASA. Un meteorit de pe Jupiter intră în atmosfera terestră VIDEO
Meteoritul a avut o istorie interesantă. Este posibil să provină dintr-o ploaie de meteoriți, ca parte a unei roci de peste 100 de tone, care, după o lungă călătorie prin spațiul cosmic, s-a sfărâmat la intratrea în atmosfera terestră și la ciocnirea cu solul.
O artistă germană, Katie Paterson, a avut ideea de a folosi mica rocă pentru un proiect inedit. A făcut un mulaj al meteoritului, după care a topit fragmentul de rocă la 1.700 de grade Celsius, a studiat compoziția acestuia și apoi l-a lăsat să se solidifice în forma avută inițial.
Citeşte şi METEORIT deasupra României. Avertisment TERIBIL al astronomilor VIDEO
Cu ajutorul navei ATV Georges Lemaitre meteoritul a fost trimis pe ISS, unde cosmonauții l-au folosit ca obiect de artă. Nu înainte însă ca specialiștii să examineze atent roca pentru a se asigura că nu va afecta sănătatea membrilor echipajului. S-a constat că nu emana gaze, dar oxidul de la suprafață și o muchie ascuțită au reprezentat motive de preocupare. În final, s-a decis acoperirea fragmentului de meteorit cu un strat protector de rășină sintetică.
„După ce va ajunge din nou pe Terra, într-o zi, poate că va fi descoperit din nou, în nisipul unui deșert, sau poate se va dezintegra în mare. Este un proces ciclic„, a explicat Katie Paterson.