Un miez de nucă, o sursă importantă de sănătate pentru organismul nostru

Ştiaţi sau nu, nucile pot face minuni pentru organismul nostru. În comparaţie cu alunele, migdalele sau fisticul, nucile sunt cele mai sănătoase şi cele mai bogate în substanţe nutritive.
Marilena Vili
05 mart. 2012, 16:51
Un miez de nucă, o sursă importantă de sănătate pentru organismul nostru

Cu un conţinut ridicat de proteine, lipide, glucide şi celuloză, nucile sunt extrem de bogate şi în sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc şi iod. Vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP şi caroten fac parte din compoziţia acestor fructe oleaginoase.

De ce este bine să consumăm nuci?

Consumul de nuci previne îngroşarea arterelor, bolile de inimă şi producerea unui atac vascular cerebral.

Nucile conţin acizi Omega-3, ceea ce duce la protejarea memoriei. În plus, consumul de nuci previne reducerea bolilor gingivale. Acestea pot fi consumate şi de persoanele care suferă de anemie, astenie sau reumatism. Mai mult, datorită zincului, nucile sunt benefice pentru întârzierile de creştere, tulburări ale sitemului nervos, afecţiuni ale pielii şi impotenţă.

Datorită senzaţiei de satietate pe care o conferă consumul de nuci, aceste pot fi introduse şi în curele de slăbire. Nucile, dar în mod special pojghiţa subţire din interiorul acestora, au efect astringent şi sunt indicate în cazul bolilor diareice, având totodată efect antitusiv şi antiinfecţios. Această pojghiţă poate fi consumată după ce a fost pisată şi pusă timp de 10-15 minute la fiert în 300 ml apă. Lichidul astfel obţinut se strecoară şi se poate îndulci cu miere. Este indicat să se bea cât mai fierbinte posibil.

În urma unui studiu de la Universitatea din Barcelona, oamenii de ştiinţă au precizat că o mână de nuci consumate zilnic duce la îmbunătăţirea stării de spirit, energizează şi diminuează senzaţia de oboseală.

Hepaticii pot consuma nuci, însă numai în cantităţi mici. Deoarece aceste fructe oleaginoase conţin puţine glucide, pot fi consumate şi de persoanele care suferă de diabet. Taninurile, compuși vegetali cu o structură chimică complexă ce se găsesc în compoziţia nucilor, au un efect astringent şi sunt folosiţi în tratarea diareei.

Din cauza numărului mare de calorii, şi anume 630 la suta de grame, nu trebuie depăşită o doză zilnică de 100 de grame de miez de nucă pe zi.

Uleiul de nuci – extrem de sănătos şi aromat

Uleiul de nucă, ce se găseşte la plafare, conţine o multitudine de nutrienţi, având astfel proprietăţi anticolesterolice, care ajută la menţinerea elasticităţii venelor. Acidul elagic ce face parte din conţinutul nucilor previne formarea celulelor canceroase, diminuând riscul producerii de cancer de sân sau cancer de prostată.

Nucile şi uleiul rezultat din acestea înfrumuseţează şi menţin pielea şi părul sănătoase, prevenind astfel îmbătrânirea.

Pentru a rezista măcar şase luni de la preparare, este indicat ca uleiul de nucă, care este foarte aromat, să se păstreze la rece şi într-o zonă întunecată. Temperaturile ridicate îi distrug gustul şi aroma, de aceea nu trebuie folosit la gătit, ci doar la salate sau la paste.

Dacă suferiţi de hipercolesterolemie, este necesară o cura de 8-10 zile pe lună, în care se administrează dimineaţa, pe nemâncate, câte două linguri de ulei de nucă.

Nucile pot fi folosite şi în tratamente cosmetice

Se pisează 2, 3 nuci care se amestecă cu puţină apă caldă, până se formează o pastă albicioasă. Compoziţia astfel obţinută se aplică pe faţă şi decolteu prin mişcări circulare. Se lasă să acţioneze, iar după 10 minute, pielea se spală şi se curăţă cu ceai de muşeţel. Prin această exfoliere, stratul de celule moarte este îndepărtat, pielea rămânând curăţată în profunzime.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Ucraina autorizează folosirea modulului de luptă Wolly în conflictul cu Rusia
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina